АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеИзбор на редактораКултураНовини

„Запалиха“ пожарна на Главната

Графити „запалиха“ пожарна кола в центъра на града за първия по рода си Майна Town Weekend, който се провежда на общо пет локации в Пловдив до 17-ти септември. Събитието стартира вчера с различни инициативи, като една от големите атракции бе паркираното на улица „11 август“ бракувано специализирано возило, превърнато в мобилна сцена. То събира погледите на пловдивчани в близост до страничния вход на Градска художествена галерия, а от него стартира биротерапевтичната алея с шатри за храни и напитки, маси и тенти.

Идеята на организаторите на Майна феста е намигнат към възможностите за обживяване на бившата Италианска уличка, като свързват спомените от миналото за нея с надеждите за бъдещето й. Дори масите са разположени така, както бяха подредени преди повече от 3 десетилетия.

На площад Централен, точно срещу Пощата, вчера бе открит и салонът с тунинговани автомобили на Майна town.

Майна town уикенд е посветен на пет водещи теми, в рамките на три последователни дни ще се проведат редица събития, които ще срещнат градските хора с иноватори, спортисти, активисти за био и зелен свят, артисти, представители на ърбан и модерна култура, геймъри, музиканти и още, и още. 

Ето зоните и събитията в тях:

Зелено, Майна локация: алея до Братската могила – кв. Смирненски

“BG Бъди Активен” и водещи екологични организации ще проведат уъркшопи и образователни инициативи по екология. Производствените предприятия от индустриалните зони ще представят своите интегрирани зелени политики, Zero E и зелени иновации. Посетителите на слот Зелена Майна ще имат възможност да посетят Базар Капана – пазара за биологични продукти от локални производители.
Ритъма на събитието и доброто Майна настроение ще се поддържа от DJ set “Нема DJ”. За любителите на качественото кино, то ще е Под звездите с безплатна прожекция на “Тичам към теб”.

Maina Vibes & Биротерапевтична, локация – Италианска улица -кв. Централен

Крафт бирите на Биротерапия Пловдив събират на една “маса” любителите на хубавата бира и музика. Майните и гости на града ще слушат на живо изпълненията на Little Big Band, Сърмата и Оркестър с Име, Акускустик и запомнящи Майна Vibes музикални селекции от различни DJ.

MainaTech & The Future of Work & Ailyak с The Recursive и Storytelling Studio, локация – Базиликата – кв. Централен

Древните улици на града срещат срещат новото днес – технологии, иновации, изкуствен интелект, образование и предприемачество. Събитие, което среща хора от университети, бизнес, младежки организации и айляци от близо и далеч, за да си говорят сред вековните мозайки и високотехнологични джаджи. Ще говорят успешни хора от локални, национални и световни компании, ще говорят хора с професии от миналото и такива на бъдещето.

Айляк зоната ще се допълни с интерактивна дискусия за Пътя на Героя, когато всеки ще участва и ще споделя своя път.

Спортна Майна, локация – Decathlon – кв. Тракия.

Decathlon кани всички спортни майни на терените си за да мерят сили в различни състезания и свободни игри. Спортни звезди и фенове на спорта, семейства, малки и по-големи деца заедно ще участват в ТриМайнатлон с награди. Вечерта е запазена за Кино под звездите и безплатни прожекции.

Майна Арт и Татуирани автомобили, локация – мостът над бул. Гладстон  кв.Централен. 

YouTube реалитито „Татуирани автомобили“ показва най-щурите реализирани идеи, авторите им и среща комиксите от списанието с всички майни из града. Покана за танц правят Бар Пощата, които две от вечерите (петък и неделя) ще са сцена за танцьори на стиловете Break dance и Swing, в съботната вечер ще чуете на живо Виктор Стамболов и DJ Маш Митак.

Подробности за събитията и участниците в трите дни Майна Town Weekend ще намерите с програмата, на интернет страницата https://mainatown.bg/events/  и на страниците на списание Майна town, което ще намерите на любимите си градски места след 1 септември.

Майна Town Weekend се реализира с медийното партньорство на Viber, Под Тепето и Lost in Plovdiv. Събитието се организира в партньорство с Decathlon, Биротерапия, the Recursive & Storytelling Studio, Бар Пощата, Базар Капана, BG Бъди Активен и Кино под звездите, и любезната подкрепа на
Епископска базилика на Филипопол и Cooolbox, които осигуряват интернет връзката на всички локации на събитието.

Проект на 5за4 ООД, част от Програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина