АктуалноБългарияГероите на деняГрадътНовини

Дом Рада Киркович е модерен център за ранно развитие – ГАЛЕРИЯ

В него ще подкрепят семейства и деца в риск

Иванка Шалапатова, фондация „За нашите деца“: Тук никога повече няма да живеят деца

В истински празник се превърна откриването на Комплекса за ранно детско развитие в Пловдив днес. Той се намира на два етажа от сградата, в която до 2014-а година се помещаваше Дома за деца лишени от родителска грижа „Рада Киркович“.

Празник на превръщането на изоставената сграда в единствен по рода си в областта център, който обединява в едно цяло минало, настояще и бъдеще на един от символите на съпричастност и благотворителност в името на децата. Съвсем естествено всички замесени в този процес не можаха да скрият емоциите си.

Помня времето като студентка в ПУ, когато в тази сграда бе пълна са деца. Те живееха без семейства. Това бе и една от причините да се посветя на тази дейност. В нея никога повече няма да живеят деца“, сподели при откриването моторът на идеята г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“.

След две години усилена работа фондацията, с подкрепата на Община Пловдив, бизнесът на Пловдив и активните граждани, за които бъдещето на децата не е без значение, завърши ремонта на новият Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив.

Днес той бе показан на общността, която участва в процеса. На откриването присъстваха: Здравко Димитров, кмет на община Пловдив; Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас; Кристин де Брьойн, представител на УНИЦЕФ за България; Каро Хауел, изп. директор на Музея за изоставени деца в Лондон; Мария Гайдарова, зам.- министър на образованието и Иван Кръстев, зам. -министър на  труда и социалната политика.

Бившето сиропиталище е преобразено с цел семейства, деца и самотни родители да получават подкрепа с прилагане на интегриран подход, като фокусът е работа с деца от 0 до 7 години и техните близки.

Комплексът предоставя възможност за по-добро бъдеще на онези деца в риск и техните семейства, които имат нужда от съпричастност и увереност за бъдещето.

В него засега работят 10 висококвалифициарни специалисти, за да може децата на Пловдив,  да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение да намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

Специалистите на фондацията предоставят качествени грижи за деца в ранна детска възраст – деца с трудности в развитието, предотвратяване раздялата на деца с биологичните им семейства, деца останали без родителска грижа или настанени в приемно семейство и помагат на родители в затруднено социално положение. Услугите са предимно насочени към работа по превенция в рисковите общности, работа с детето и неговото семейство, както и активна работа в партньорство със здравните служби, училищата и общността, като част от интегрирания подход“, поясни Иванка Шалапатова.

Сградата в която работят специалистите от фондацията е с много богата история. Тя е създадена през 1878 г., малко след Освобождението от група жени, които се обединяват в името на една кауза да подкрепят осиротелите след войната деца.

На петия етаж фондация за нашите деца, в партньорство с на Музея за изоставени деца в Лондон, е създала документална експозиция „Другото детство“, която представя историята на сградата и деинституционализацията на децата от домове в България.

Поздрав към присъстващите на откриването поднесе Вокална група „Слънчеви гласове“ с ръководител и диригент Илиян Тиганев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина