АктуалноБългарияГероите на деняЗабравеният градНовини

Добрата новина: УМБАЛ „Св. Георги” спаси бюста на Димитър Кудоглу

Паметникът на големия дарител отново стърчи гордо в клиниката по пулмология, след като дълго време седя изоставен и забравен в бившата Белодробна

Ръководството на най-голямата болница сложи монумента в двора на клиниката по пулмология и направи мини парк около него

Две добри новини идват днес от УМБАЛ „Св. Георги”. Освен, че Под тепето установи как там невъобразимо скоростно се изгражда специализираната лаборатория за COVID-19, обективът ни видя и нещо друго, което някак е минало между другото. То е незначително на фона на извънредната ситуация, но в същото време е твърде знаково за историята на града, а и за медицината. Ръководството на УМБАЛ „Св. Георги” е спасило бюста на големия дарител Димитър Кудоглу, който дълго време седя напълно изоставен в двора на бившата Белодробна болница.

Днес паметникът на Димитър Кудоглу отново стърчи гордо, в двора на клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”, поела дейността на Белодробна, изградена в миналото в терен, дарен от тютюневия търговец. Около монумента е създаден мини парк, като отношение към делото на големия дарител.

Това, че в момента, при епидемия от коронавирус, бюстът се намира на метри от Инфекциозна клиника, също е твърде символично- Кудоглу създава през 1927г. и поддържа Дома за благотворителност и народно здраве именно заради две епидемии, които морят основно бедните хора тогава – туберкулоза и сифилис.

Още от 2015г. Под тепето апелира да бъде съхранен и експониран бюста на Димитър Кудоглу. От УМБАЛ „Св. Георги” са го направили, без да организират имиджови акции. Сякаш да ни напомнят, че щедростта и добродетелта не са просто забравени и празни думи. И медиците от болницата, и множеството дарители и доброволците в извънредната ситуация с COVID-19 го доказва.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина