АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Дете на 5 години и 88-годишен мъж от Асеновград са сред новозаразените с коронавирус в областта

40 са преборили заболяването през последните три дни, на домашно лечение са 404. Хоспитализираните са 134-ма

Няма огнища, разпространението на заболяването е дифузно

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 1101. По данни на РЗИ оздравелите пациенти са 544, като 40 са преборили заболяването през последните три дни.  На домашно лечение са 404.  Под карантина са 573 лица, съобщиха от областна управа.

От всички потвърдени случаи  до момента в отделенията за коронавирус са хоспитализирани  134 -ма, от тях с потвърдена диагноза са  117 болни. Двама пациенти са на интензивна терапия. За изминалите три дни са приети на болнично лечение  6 –ма души, които са в задоволително състояние, допълни областният управител Дани Каназирева след проведения Медицински щаб, на който бе обсъдена организацията за приемането на болни със съмнения за COVID-19 и необходимостта от разкриване на допълнителни легла.

 „Медицинският щаб реши два пъти на ден, сутрин и следобед, в Областния кризисен щаб да постъпва актуална информация за свободните легла, както за пациенти с доказана диагноза, така и за които се изчаква резултат. Обобщената информация ще бъде подавана към Спешна помощ, за да може екипите да знаят във всеки един момент къде да хоспитализират пациентите, обясни Каназирева.

По думите й целта е да се оптимизира приемането на пациентите и да се знае реално колко са свободните места в ковид отделенията за денонощието.

 „Коментирахме и необходимостта за включване в графика на още една или две болници, ако броят на хоспитализираните се увеличи. Истината е, че един от основните проблеми е липсата на персонал за тези отделения и трудно се сформират екипи. Благодаря на лекарите, които към този момент правят всичко възможно и лекуват болните. Ще разчитаме и на болниците, които досега бяха извън графика, допълни областният управител.

 Повечето от случаите, регистрирани през почивните дни, все още се проучват, изследват се контактни лица и се дават предписания. Няма огнища, разпространението на заболяването е дифузно.

Отново най-голям брой са  новозаразените от град Пловдив, единични случаи има в общините Асеновград -3,  Садово -2, Родопи -2, Марица и Съединение по 1.

Сред новите случаи най-малкият пациент е на 5 години от Пловдив. Най-възрастният пациент е мъж на 88 години от Асеновград. И двамата са на домашно лечение.

Има регистрирани двама починали – мъж на 64 години с придружаващи заболявания ХОББ и артериална хипертония и жена 72 години с диабет и хронично неврологично заболяване.

Загубилите битката с болестта до момента са 23 души от област Пловдив.

Статистиката по общини:  Пловдив – 742,  Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица – 30, Асеновград – 53, Брезово – 2, Куклен – 9, Садово – 13, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот – 9.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина