АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Даниел Лорер към Зико и всички други кметове: Моля ви, създайте условия за велосипедистите

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е в Пловдив на първото си посещение след създаването на новия кабинет. Той бе посрещнат в базата на Макском от двамата съдружници в новото българо-австрийско дружество „Пиерер § Макском Мобилити“ ООД , кметовете на Пловдив и община Марица Здравко Димитров и Димитър Иванов.

Още с влизането си министър Лорер се обърна към кметовете с думите „Като министър и като велосипедист ви моля, вас и всички български кметове, създайте условия, за да могат хората да се придвижват с велосипеди”. Лорер сподели, че кара колело в София винаги, когато може и когато е достатъчно безопасно.

На въпроса готова ли е структурата на новото министерство той отговори, че процесът на създаването му е много интересен, защото използва хора от други ведомства. Все още целият екип не е формиран.

„Вече имаме запитвания от инвеститори не само от европейската общност, но и извън нея, за стотици милиони. На този етап обаче не искам да давам подробности, докато нямам уверение, че тези проекти ще се случат”, коментира.

5% икономически растеж през 2022 година, прогнозира ресорният министър.

„Имате пълна подкрепа от нас, както емоционална, така и институционална“, каза Лорер на пловдивските производители на велисипеди.

България изнася велосипеди за близо 400 млн. лева и затова тази индустрия трябва да се разраства„, отбеляза той и добави, че се възползва от случая, за да отправи апел към всички български кметове: „Нека да се възползваме от случая и да отправя един апел към кметовете на българските градове. В качеството си на велосипедист, и на министър ви моля да създадете читави велосипедни алеи в градовете ни, за да се наслаждаваме на тези велосипеди, произведени у нас, а не само да ги изнасяме“.

Гледайте още във видеото:

Новоучреденото българо – австрийско дружество „Пиерер § Макском Мобилити“ ООД започва да строи завод за електрически велосипеди в Тракия икономическа зона на терен от 200 дка.

Подробности четете в статията Бъдещето е в е-велосипедите и тръгва от Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина