АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиКултураНовиниОбщина Пловдив

Да отключиш затворен от десетилетия дворец в сърцето на Пловдив (ФОТОРАЗХОДКА)

Вече близо десет години Под тепето напомня системно за лошото състояние, но и за и потенциала на една сграда, подобна на малък дворец, в самото сърце на града. Става въпрос за една от най-красивите къщи в центъра на града- архитектурната перла от края на 19 век на „Христо Г. Данов” №21. Постройката е една от малкото по великолепната улица със собствен просторен двор, все още запазен, макар е неработещ шадраван и много зеленина.

Днес затвореният от десетилетия единичен паметник на културата бе отключен, а обектив на Под тепето не просто се доближи до недостъпната дълго време фасада, но и надникна вътре. Катинарът от входната врата на рушащия се палат махна кметът на район Централен Георги Стаменов.

Припомняме, че 9/10 от малкия дворец на „Христо Г. Данов“ с прилежащия му двор е частна общинска собственост. Той е свързан с бурния и драматичен живот на Едмондо Вакаро, създателят на кино Екселсиор и управител на тютюневата фабрика „Български орел“ .

Сградата има не просто архитектурна, а и историческа стойност за Пловдив. Вътре тя е в изключително лошо състояние, но все продължава да подсказва за блясъка си от началото на миналия век- невероятни тавани, стенописи и прекрасни дърви стълбища между етажите.

Защо постройката бе отключена днес, четете по-късно!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Де да беше само Пловдив. Какво остана от прекрасната Варна? Избягвам да посещавам родния си град…. За мен това е трагедия. Нужно ли е да се унищожи миналото…..

  2. Здравейте,
    Чета редовно разходките ви из Тъжния и прекрасен Пловдив. Кога ще ни разкажете и за къщата с нимфите. Всъщност историята съм я чела, а какво се прави да се запазят за бъдещите поколения/ да знаят в какъв град са родени/. Това е важното. И аз когато си дойда в Пловдив се разхождам и снимам все по-малко оставащите прекрасни сгради. А тютютневия склад с фризовете с рози? Боже каква красота се руши! И като гледам какво се строи на тяхно място си мисля за тези архитекти – толкова ли са корумпирани та рушат прекрасното и строят грозни паралелепипедчета!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина