АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Да чуеш Родопите

Документалният филм „Гласът на сърцето“ на Петя Ангелова за създаването на песен в сърцето на Родопите, за родовата памет с онлайн премиера

Документален филм за създаването на песен в сърцето на Родопите, за родовата памет, за красотата на това вълшебно място, привлече вниманието на зрителите още с премиерата си в интернет. „Гласът на сърцето” на сценаристът и режисьор Петя Ангелова проследява  историята на песента „Родопа, моя планино“, написана от Анастас Дафов роден в родопското село Борово. Вижте филмът ТУК!

Ориентиран е към търсене на интересни факти свързани със създаването на песента и от живота на автора, представяне на красотите на мястото за което е написана и фокусира внимание върху корените на културата на предишни и съвременни жители на Борово. Мястото се намира в планинската верига Градище-една от най-красивите части на Преспанския дял на Средните Родопи.

„ Искам да повлияе върху отношението към културното и историческо наследство по привлекателен начин, свързан с историческия сюжет. Да създаде и укрепи позитивни нагласи, изграждащи самочувствие и усещане за общите корени на българската  култура.  Да създаде по художествен начин вълнуващо преживяване”, казва режисьорът Петя Ангелова.

Филмът не е просто няколко минутен клип за Родопа планина и нейните тайни. Той  разказва истините преплетени с историята около Борово и Кръстова гора и хората, които са пребивавали и творили там. Зрителите ще разберат, че на това място, хората крепят себе си на силната си вяра, която вливат в красивите, народни мотиви на родопските гайди.

„ Запечатахме в документален формат част от сърцето на Родопа планина, за да го предадем нататък. Мотивира ме възможността да сътворя един нов продукт, устойчив, с възможност за развитие, който да носи дивиденти за българското изкуство и след пандемията.

Филмът „Гласът на сърцето“ е важен за мен като артист, защото е шанс да покажа личната си художествена индивидуалност. Когато човек е посветен на това което обича, иска да прави и харесва, открива истината в това да го прави. Смисъл е положеният труд преди това. Какво си натрупал, какво си научил, докато стигнеш дотам, и това вече зависи от всеки човек, от индивидуалното му отношение и подход към професията”, казва още Петя Ангелова.

„ Киното като изкуство предлага голяма свобода за откриване на нови светове. Можеш да се хвърлиш в една посока, която е много любопитна за теб и да предизвикаш сам себе си. „Гласът на сърцето“ беше предизвикателство за мен като режисьор. Не се осланям само на познатото, а търся различното. Пробвам нови неща, в които се оказва, че съм добра.  С  „Гласът на сърцето“ имах възможността заедно с други хора да създадем нещо уникално, което зависи само от нас. За мен е важно наред с високото професионално равнище, оригиналността и изостреното чувство за съвременност, да заявя собственото си присъствие като творец”, добавя режисьорът.

Екип:

Петя  Ангелова- сценарист, режисьор

Ивелина  Иванова-монтажист

Борислав Бориславов Василев-оператор

Песента „ Родопа моя планино „ е специално записана за филма в студио от Меглена Димитрова и Димчо Енчев и тонрежисьор Борислав Згуровски от ансамбъл Тракия. Участват и във филма.

Във филма участват и:

Диана Дафова

Българска певица, композитор и продуцент”

Анастас Дафов

Автор на текст и музика на “Родопа, моя планино”

Николай Беляшки

Виртуозен музикант – Гайдар

Игнат Бедров

Краевед, писател

https://thevoiceheart.com/   сайта на проекта

Филмът е създаден по програма „ Творчески инициативи“ на НФК

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина