АктуалноБългарияВластГрадътНовиниПод лупа

Близо 750 пропуски са издадени за влизане коли в Стария град

В това число не са включени колите, на родителите които карат децата си в Арменското училище и детска градина „Майчина грижа“

От месец май насам медията ни следи ситуацията с леките коли по калдъръма и тротоарите в Стария град, която може да бъде определена  само като „пълна анархия”. В началото на август, множество сигнали на граждани и публикациите в Под тепето от ОП „Организация и контрол на транспорта“ заявиха, че вече са предприели първи действия по справяне с казуса в архитектурния резерват и Общината се заема да оправи с автомобилния хаос там. 

Издадените от администрацията пропуски за автомобили, които имат право да влизат и парират в Стария град най-после бе разкрита, след многократно настояване от страна на медии и граждани. Оказва се, че става дума за близо 750 такива разрешителни.

Има издадени 494 пропуска за бариерата на ул. „Съборна” и още 246 за автоматизираната пропускателна  система на ул. „Петко Славейков”, откъм Понеделник пазара. Това стана ясно, след инициираната във вторник среща-дискусия, касаеща проблемите с паркирането на територията на Архитектурно-историческия резерват.

Тоталната анархия с паркирането в Стария град продължава

Припомняме, че срещата бе организирана от зам.-председателя на местния парламент Евелин Парасков и колегите му от „Съюз за Пловдив“. На нея присъстваха представители на бизнеса и живеещи в старинната градска част, както и представители на администрацията, от които зависи решаването на наболелия казус – зам.-кмет по транспорт Тодор Чонов, директорът на ОП „Общинска охрана“ Димитър Палашев и колегата му от ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

В официалната информация от Пресцентъра на Община Пловдив, след събитието данните за броя на издадените пропуски липсваха.

Ограничават достъпа на автомобили в Стария град

Те бяха оповестени по-късно от Парасков, който съобщи, че е отправил питане до ресорния зам.-кмет още през юни.

В горецитираните бройки не се включени колите на родители, които влизат и излизат в Стария град, за да карат децата си в Арменското училище и филиала на детска градина „Майчина грижа“.

Стана ясно още, че всички участници в дискусията са на мнение, че тази бройка следва да бъде ревизирана. Освен значителната редукция на магнитните пропуски, от Съюз за Пловдив предлагат също да се използва оптимално софтуерната програма на камерите на бариерите, като бъдат въведени времеви диапазони за пропускане по различни критерии.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Същата работа е и с бариерата на ул.“Дондуков“ преди РТЦ Пловдив. Хаос и безумие, в момента влизат повече коли отколкото преди, когато отговаряше Общинска полиция, а на някои с хотели и паркинг им харизаха. А живеещите и хората с магазини кучета ги яли.

  2. Съмнявам се, че ще има положителен резултат. Общинарите да сложат табела, че Старият град е забранен за пешеходци и проблемът е решен. То и без това е опасно за здравето да се ходи по кривия калдъръм. Пък туристите „да го духат“, цитирам сцена от филма „Историята на света“, като там става дума за правата на богатите и бедните.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина