АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Общината се заема с автомобилния хаос в Стария град

Общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта” се заема с решаването на проблема с допуснатия тотален хаос с  автомобилите в Стария град. От ОКТ вече са предприели първи действия по справяне с казуса в архитектурния резерват, породени от множество сигнали на граждани и публикациите в Под тепето. От месец май насам медията ни следи ситуацията с леките коли по калдъръма и тротоарите в Стария град, която може да бъде определена  само като „пълна анархия”.

„ Няколко заседания на експертен съвет за различни проблеми свързани със зоната. Предприехме и първи стъпки. Прегледахме всички издадени пропуски, като ги сравнихме и с общинска охрана. Някои от тях са много стари. Ще направим пълна проверка. Цифрата на издадените пропуски е много по-голяма от съществуващите паркоместа в архитектурния резерват и възможностите за спиране там въобще. Те са над 300, а реално има малко над 40 определени места за паркиране”, обясни пред Под тепето директорът на ОКТ Георги Стоилов.

Той не скри, че в момента автомобилите в Стария град са в път повече от всички паркоместа в зоната. За да се стигне дотук вероятно хората прилагат различни хитрости и тънкости. Като клониране на някои от картите например.

„Сега трябва да чуем всички заинтересовани лица. Да чуем забележки и конкретни решения. Ще изслушаме всички преди вземем решения. Истината е, че думата може би трябва да имат и всички пловдивчани, а не само живущите в зоната и собственици на бизнес там. Защото Стария град е на всички. Трябва да се вземе едно добро решение каква трябва да е политиката и да се следва. И да, трябва да усъвършенстваме организацията от наша страна”, добави Георги Стоилов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Всичко може да се реши веднага просто Бариерата трябва да се управлява от Бизнеса и Живущите в Стария град и до един месец всичко ще е точно.А относно това кой колко коли ще вкарва който Хотел или Ресторант има паркинг си вкарва колкото места има ако ли не си наема такива а живущите си наемат места на паркингите когато нямат места за колите в имотите или на местата който и сега са налични .Поне като гледам 4 частни паркинга се правят и имат налични места.
    И до месец два няма да има коли по калдъръма.

  2. Не е нужно да умувате много. Следвайте добрите практики. Несебър например – достатъчно паркинги извън Стария град. Лобитата на хотелиерите, новите собственици, дистрибуторите и моторизираните работещи в резервата нямат думата.

  3. Старият град е за хората, дошли да се наслаждават на него. С паркираните коли се губи неговата автентичност. Представете си, че сте в Рим и разглеждате Колизеума или Пантеона, пък и други забележителности, но не можете да стигнете до тях от паркирани коли. Абсурд. И не е нужно да се гледат отделните издадени пропуски за Стария град, а да се намери начин МПС–тата да се изведат извън него. Колко е просто, ако има общинска воля. Но няма. Жалко и тъпо. Така не се прави туризъм от който се очакват пари за Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина