АктуалноГрадътНовини

Близо 30 спасители от Пловдив заминават днес за Турция

27 човека от екипите на доброволно формирования „Аварийно спасяване“ Пловдив и София тръгват днес около 11 часа от града под тепетата, за да се включат в спасителната акция след опустошителното земетресение в Турция. Това съобщи ръководителят на формированието Георги Влайков. От Пловдив нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия. 

Планът на групата е да стигне колкото може по – бързо, тъй като след 96 часа шансовете за оцеляване на затрупаните под отломките хора намаляват.

Те ще бъде част от екипа доброволци-спасители, изпратени от Националната асоциация на доброволците в България /НАРД/. От Асоциацията координират връзката с българското и турското външни министерства.

В състава на групата на има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители. Екипът ще пътува с четири буса и с два високопроходими автомобила.

На първо време сме си осигурили медикаменти и всякаква друга екипировка, съобщи още Георги Влайков.

Ако искате да подкрепите екипа, вижте как можете да го направите – ТУК.

Още по темата четете в статията Пловдив събира най-необходимото за Турция.

Припомняме, че в понеделник Конвоят с помощ за Турция потегли от АМ „Тракия“ до Пловдив – ВИДЕО. Тази сутрин към 8 часа нашите екипи от Модула за издирване и спасяване вече са на територията на гр. Болу, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Късно снощи колоната ни бе посрещната от виелица в района на Чаталджа.

„15 часа на път. Турция е снежнобяла. Тази сутрин в страната са регистрирани редица вторични трусове“, написаха в социалната мрежа нашите спасители и огнеборци, които продължават по пътя към своята мисия.

Снимки: Радослав Минков

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина