АктуалноБългарияЖивотНовиниПод небето

Конвоят с помощ за Турция потегли от АМ „Тракия“ до Пловдив – ВИДЕО

България изпрати спасители с техника и кучета в района на опустошителното за земетресение

Страната ни изпрати два самолета „Спартан“, които да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщиха от Министерството на отбраната. Самолетите превозват и два екипа от Военномедицинска академия – ВМА, които ще се включат също на място в оказването на помощ на района на опустошителното за земетресение. Всички те са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Основната част от Модулът за издирване и спасяване на ГДПБЗН потегли днес за Република Турция от пловдивския участък на автомагистрала Тракия.

Сборният пункт бе на бензиностанцията в района на 121 км, посока Бургас.

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Р Турция, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция – всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

На мястото на отпътуване старши комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж.

Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието, около 1800 км, на собствен ход.

В Международния модул, който замина след обяд за южната ни съседка са включени и 16 служители на РД „ПБЗН- Пловдив“- огнеборци и спасители от сектор СОД.

Оборудвани със спасителна и пожарна техника, уреди за търсене на затрупани хора и системи за спасяване от високи сгради, пловдивските момчета потеглиха с 5- те специални автомобила.

От града тръгват утре още 10 души доброволци от „Аварийно Спасяване Пловдив“.

Междувременно от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България обявиха дарителска кампания за пострадалите в тежкото земетресения в Южна Турция. 

„Нека бъдем съпричастни с турския народ, който има нужда от нашата подкрепа в този тежък момент“, посочват оттам.

От Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание отбелязват, че даренията могат да бъдат направени по следната банкова сметка:

Търговска Банка „Д“, IBAN: BG15DEMI92401000232957, BIC: DEMIBGSF , като посочите целта на дарението.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина