АктуалноБизнесЗабравеният градНовини

Архивите разказват: кои западни автомобили са се произвеждали в Пловдив

По времето на социализма нашият град е бил център за производство на автомобили. Тук са били изработени общо около 4000 превозни средства

В предишен текст сме ви разказвали, че още през 1905 г. фотографът Андрей Андреев гордо се показал с първия автомобил под тепетата. На него се приписва и първата автомобилна катастрофа в Пловдив.

Но може би още по-интересен исторически факт, който не е известен на мнозина е, че през 1968г. на Асеновградско шосе се открива нов автомобилен завод за производство на модели Булгаррено. С изграждането му България се превръща в  соцпроизводителя на западни коли, а нашият град става център на това чудо за времето си. За жалост, то трае само две години. През 1970г. предприятието е затворено, а производството на трите модела Булгаррено №8 и №10 и спортният Алпин е преустановено по нареждане на Москва. 

Всичко започва в средата на 1960-те години, когато по инициатива на държавно стопанско предприятие (ДСП) „Булет“ е създадено сдружение с държавно стопанско обединение (ДСО) „Металхим“, чиято цел е усвояване на производството на леки автомобили. Първото предложение на френската компания за производството на моделите Renault 4 и 4L в България е внесена на 27 май 1963 година.

През 1967 г. монтажната линия се премества в Пловдив, където по същото време приключва строежът на специално проектирания за целта нов завод, разположен на бул. „Асеновградско шосе“.

Всичко по темата може да прочетете в Lost in Plovdiv.com.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

3 коментари

  1. Ми така си беше, госпожо Лара. Братският Съветски съюз продаваше Лади, Москвичи, Запорожци и малко Волги за отговорните другари, а не внасяше нито Трабанти и Вартбурзи, нито Шкоди, нито Полски Фиати и Дачии. Да не говорим пък за Булгаррено. Изнадяха, но не внасяха. Даже у нас, като най-братски, наблягаха особено на Москвичите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина