АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМнения

Альоша остава на тъмно за Деня на Независимостта

Община Пловдив ще угаси светлините на паметника „Альоша“ тази нощ и в следващите два дни. Монументът остава на тъмно за Деня на Независимостта, като така градът се присъединява към инициативата „Мрак за светлина“, зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици. 

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна за Деня на Незивисимостта в  00,00 часа на 21-ви срещу 22 септември, да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, тъй като са символи на една отминала и мрачна епоха. Тяхното затъмнение ще обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа. 

„В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България. Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е на колене пред Путинова Русия! Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние!“, написаха в писмото до кметовете на петте най-големи български градове писатели, лекари, журналисти, университетски преподаватели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. нема ли пет кила амонит от кариерата в белащица да мушнат под автаматя и да ходи при гагарин алкашката….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина