АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

500 кършиякалии викнаха „Искаме си парка!” (ГАЛЕРИЯ)

Жителите на Северен дадоха пример за действащо гражданско общество в битката си за зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”

Хората са категорични, че няма да позволят да се строи в парка им, искат частният имот да бъде отчужден

И Ральо Ралев се включи в подписката

Иво Дернев

Над 500 жители на Кършияка извикаха днес „Искаме си парка!”. Хората се обединиха в битка за зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”, собственост на дружеството „Парадайс гардън резиденс”, зад което, според протестиращите, стои йордански строителен предприемач. В последните няколко дни в имота е имало сеч на здрави дървета и опит да се сложи ограда в частния парцел, а хората се притесняват, че това е първа стъпка към застрояването терена. От началото на деня над 500 жители на квартала са се подписали под искането на инициативния комитет за купуване или отчуждаване на имота от страна на Община Пловдив.

„Няма да позволим да ни бетонират парка. Ще правим живи вериги, ще блокираме основни булеварди ако трябва. Искаме въздух и зеленина за децата ни”, категорични бяха организаторите на протеста днес. Много хлапета изразиха активната си позиция с ръчно написани транспаранти, а хората от квартала като цяло дадоха пример за активно гражданско общество. Подписката подкрепи и районният кмет Ральо Ралев, който обеща утре да приеме представителите на инициативния комитет, за да обсъди с тях исканията им и да ги предаде на голяма община. Ралев подчерта, че предложението за отчуждаване е най-разумното.

„Родителите ми живеят на сто метра от тук. Аз съм свързан емоционално с това място и напълно заставам зад вашите искания”, каза Ралев. Но не отговори на въпроса защо от толкова години районната администрация не е направила нищо по казуса. Подчерта единствено, че районното кметство няма как да спре прехвърлянето на имота от едно частно лице на друго, както се е случило със зелената зона. През 2016г. собствениците на хотел „Санкт Петербург” семейство Гергови са го продали на дружеството „Парадайс гардън резиденс”. Оценката на парцела е 10 милиона лева. Към момента площта от 18 дка се води зелена площ, администрацията е категорична, че статутът на имота не трябва бъде променян.

„Не можем да се разпореждаме в този имот, тъй като е частна собственост. Няма как да залесяваме парцела или да се грижим за него. Единственият парк на територията на района, който е общинска собственост, е Рибница”, уточни пред протестиращите Ральо Ралев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. И кой дава на червения шопар гергелан ТЕЗИ БЛАГИНИ – МАМИНИЯ И ГЕРБ. КОЙ КУПИ ЗА 43 МИЛИОНА!!!!!!!! 2 ДЕКАРА ДУПКА ВЪВ ВАРНА ОТ ГЕРГЕЛАН . БОКО. ТАКИВА ЦЕНИ НА КВ.М. И В МАНХАТЪН НЯМА

  2. Тотев си е Тотев,а точно Северен има късмет с районния си кмет Ральо Ралев.Така,че стига сте писали глупости.Любимецът на БСП Гергов купува и продава хотели,панаири все едно са му бащиния.Дано се срещне с Ветко където им е истинското място.

  3. По – добре скандирайте – искаме си тотев. Нали точно вашия квартал гласувахте за него , а той ви се хили и си прави поредната далавера със свинаря
    .Пак повторете упражнението октомври. Наивност и мазохизъм му е майката.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина