АктуалноГрадътКултураНовини

28 майстори на обектива показват Фотографията сега в галерия Капана

Кураторският проект на Моника Роменска събира изявени автори на Пловдив от няколко поколения, които творят в различни направления на това изкуство.

Освен високият професионализъм на творбите са отчетливи и индивидуалните личности и характери с предпочитанията им.“

Изложбата отдава почит на петима значими фотографи, активно работили в Пловдив, които вече не са сред нас.

Фотографията далеч не е само техника и метод за съхраняване на видими образи, а най-вече артистичен начин на изразяване и поглед към света, в тази изложба освен високият професионализъм на творбите са отчетливи и индивидуалните личности и характери с предпочитанията им към пейзаж, портрет, репортаж, в разнообразните им поетични, драматични, хумористични, импресионистичн, абстрактни или чисто документални аспекти. Но, естествено, най-важното фотографско пособие е наблюдателното око на фотографа и уловеният от него миг.“ – с тези думи Моника Роменска – уредник в Градска художествена галерия – Пловдив се обърна към присъстващите на офицалното откриване на изложбата „Фотографията сега – Пловдив 2023“ в галерия „Капана“.

Представителната експозиция, чийто куратор е Роменска, събира 28 изявени автори на Пловдив, които творят в различни направления на това изкуство. Церемонията се състоя на 6 юни и се превърна в емоционална среща на многобойните ценители на фотоизкуството с фотографи от различни поколения, някои от които рядко се завръщат в родния град. 

В изложбата участват: Антония Маринова – Крейзи, Асен Кръстенов, Атанас Кънев, Георги Вачев, Георги Димитров, Иван Палейков, Ивилин Кюркчийски, Мариана Дафова, Мария Джелебова, Методий Плачков, Милан Христев, Минко Михайлов, Мия Божилова, Недялко Костов, Никола Апостолов, Николай Минчев, Самуил Величков, Соня Станкова, Станимир Петков, Таня Върбева, Тихомир Пенов, Чавдар Найденов, Явор Беров.

Изложбата е четвъртият етап от големия проект на ГХГ да представя пред публика видовете визуални изкуства и техните значими автори, които правят неповторим артистичния дух на Пловдив. Реализираните преди бяха: „Графиката сега – Пловдив 2020“, „Живописта сега – Пловдив 2021“ и „Скулптурата сега – Пловдив 2022“.

„Фотографията сега – Пловдив 2023“ има видима връзка между поколенията. В проекта участват и бъдещи майстори на фотообектива – учениците от VII и IX клас на специалност „Графичен дизайн“ в СУ „Черноризец Храбър“. Училището има дългогодишно сътрудничество с Градската художествена галрия. Гимназистите са творили в работилници под менторството на Ивелина Стоянова – докторант по Фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Те подготвиха видеопрезентация на свои фотографии, направени със смартфони.

Благодарим ви, че ни поканихте да вземем участие в тази изложба и да се учим от най-добрите“ – с тези думи приветства фотоартистите Камелия Йорданова – заместник-директор на СУ „Черноризец Храбър“ и преподавател по фотография в паралелките по „Графичен дизайн“.

Изложбата отдава почит на петима значими фотографи, активно работили в Пловдив, които вече не са сред нас. На откриването колегите почетоха: Любомир Жеков (1954 – 2015), Румен Янев (1956 – 2017), Евгений Цветков (1952 – 2022), Славчо Калинов ( 1958 – 2020) и Стоян Илиев (1961 – 2021).

Гости на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и началникът на отдел „Култура, археология и културно наследство“ Нина Димовска. Участници и гости бяха поздравени с тематично четиристишие от поета Георги Ганев от Дружеството на пловдивските писатели.

„Фотографията сега – Пловдив 2023“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от нейния годишен Културен календар.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Вечно пияната пенсионерка Моника Роменска отново ще ни обяснява кое е изкуство и кое не.С толкова алкохол зад гърба си привидяло й се че разбира от всичко,особенно след няколко водки. Превърна общинска градска галерия в място за частни сбирки и нощни партита с приятелите си по чашка. Не на посредствени самозванци като нея.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина