АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

1000 официални гости настанява Общината, 300 журналисти от България и света също ще спят в Пловдив

Ако се наложи гостите на Пловдив ще бъдат настанявани и в близки населени места, както е било при други големи събития, като фестивали и концерти

Според официалните регистри за категоризация под тепетата има над 5000 легла за нощувки

Заместник-кметът с ресор „Култура и туризъм“ в Община Пловдив Александър Държиков коментира заетостта на хотелите за Откриващия уикенд

Таня Грозданова

Имаме 1000 човека поканени само официални гости. Над 300 журналисти потвърдили участие за откриващото събитие, които не са само от чужбина. Това съобщи заместник-кметът с ресор „Култура и туризъм“ в Община Пловдив Александър Държиков, помолен да коментира появилите се противоречиви информации за заетостта на хотелите в града по повод Откриващия уикенд на Европейска столица на културата 2019-а.

Държиков уточни, че и той се информира от пловдивските медии, а после сподели личен и служебен опит за настаняването.

„Що се касае до Община Пловдив има фирма, която е спечелила обществена поръчка за настаняване на гостите. В доста хотели няма свободни места, особено в големите близо до централната градска част.  Лично съм се интересувал за нови хора, които пристигат и от фирмата казват, че Санкт Петербург, Тримонциум, Империал и други имат големи ангажименти.“

По думите му, за всеки желаещ ще се намери място за спане. Ако се наложи гостите на Пловдив ще бъдат настанявани и в близки населени места, както е било при други големи събития, като фестивали и концерти.

Предстои на Конуслтативен съвет по туризъм до края на месеца да се разгледат обстойни доклади и анализи с цифри за последните 5 години, относно местата за настаняване в Пловдив. Има много голямо повишаване на официалната леглова база в града, отбеляза Държиков.

От данните, подадени за категоризация на обектите за нощувка, става ясно, че всяка година легловата база през последните 5 се повишава с около 100 легла средно. Сега за първи път през изминалата година се е увеличена с около 500 легла и преминава 5000 броя, разказа ресорният зам.-кмет.

Държиков изрично подчерта, че става дума за официални данни, тъй като има и скрити. Той смятам, че това което Министерство на туризма е предприело като информационни системи ще доведе до истински официални данни в бранша.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Само бройки , пари , гости , командировъчни … абе коментирайте културната част на събитието ! Каква е програмата на откриването ? Художественото послание на т.н.“кула“ ? Какво сте се хванали само за парите , да не сте счетоводители ?

  2. Не е луд който изяде зелника, а който му го дава.
    Будалата.
    1000 командировки, словом =хиляда. И 300 триста отгоре.
    Е па оти да не додеме, щом настоявате толкози . . . пригответе ешмедемето!
    ((Абе други сведения четохме за горчиви сълзи хотелиерски, зле изпързаляни, ама щом казваш))
    ПРЕБРОЙ КОРЕНЯЦИТЕ, ПА ПУБЛИКУВАЙ, ЧЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина