АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураНовини

10 минути аплодираха Соня Йончева в Епископската базилика

Световната оперна прима Соня Йончева бе удостоена с почетната титла Доктор хонорис кауза на АМТИИ на специална церемония в Епископската базилика днес. Гостите на тържеството аплодираха на крака десет минути певицата, която бе определена от министъра на културата Кръстю Кръстев днес като най-голямата оперна прима в света в момента. Соня се просълзи още в началото на събитието, когато прозвуча химна на България. Сълзите мокрят бузите й винаги, когато чуе „Мила Родино“ на световните сцени, които покори и покорява с невероятния си глас и сценично поведение.

Ректорът на Академията проф. Тони Шекерджиева-Новак прочете мотивите, поради които академичния съвет единодушно реши да удостои Йончева в почетната титла Доктор хонорис кауза. Върна се до детството на певицата и прохождането й още на 6 годинки в хор „Детска китка“, за да се разходи през всичките й успехи в бляскавата й кариера.

Откривателката на Соня Йончева- Златина Делирадева поднася букет на световната прима

В Базиликата бе и жената, която намира Соня в пловдивско училище и я напътства повече от 15 години- диригентът на хора Златина Делирадева. Срещата между учителка и ученичка бе само един от моментите, който направи церемонията от строго академично, в много интимно събитие. Нямаше как да е иначе, след като на тържеството присъстваха някои от менторите й, малкото дете на Соня Йончева- София, нейни приятелки от детинство.

Нямаше я майка и Теменуга, както и брат й Марин- двамата не са успели да се завърнат в родния си Пловдив заради неотложни ангажименти.

„Бяхме и сме много сплотено семейство. Аз съм такава благодарение на майка и Марин, и татко Петко, който ни гледа от небето“, обясни Соня Йончева.

„Притежавате всички качества да бъдете перфектна“, обърна се към световната оперна звезда министърът на културата Кръстю Кръстев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

 1. Националната КОНСЕРВАТОРИЯ е малко по-…

  За едно милионче (Народна Пара!) Менда си купи от АМТИИИИИЙ своята Хонорис Кауза. Соня биваше първо да проучи в каква агитка се приобщава.

  Те аслъ Хонорис Каузите от Древбния пък „ВЕЧЕН“ са малко относителни – – – даже Камата им се явява Хонорис Кауза на ПУто

  1. Шайката „професорки“ заети забързано с взаимно хабилитирВане да се бяха освестили след таквизи фишеци и кудкудякане, да се бяха позагащили да оправят Жълтото Училище – – – че

   СРАМОТА!

   …Хонорис Каузи зараздавали, килийните Частници

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина