АктуалноБългарияГрадътНовиниПод сурдинка

Сценарият за увеличение на кметските заплати в Пловдив е готов

Няма да отменят сесията заради мерките за коронавируса

Предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив няма да бъде отменяна заради мерките за коронавируса, стана ясно днес. По принцип заседанията на местния парламент са открити, но никой не е задължен да ги посещава. Още една прекрасна възможност за изпълнение на сценария, за който упорито се говори, че е планиран за 12 март 2020-та. А именно увеличение на кметските заплати. Нещо, което бе многократно заявявано, че няма да се случи. Няма го и в предварително оповестения дневен ред.

Според него съветниците ще разгледат официално предложение на кмета за увеличение на заплатите в Общината. Заявени са между 10 и 15% за различните ОП-та и всички служители в администрацията, които са на бюджетна издръжка към местната хазна. В проекторешението  никъде не фигурира предложение за вдигане на заплатите на градоначалника, заместниците му и районните кметове.  Въпреки това е намерена вратичка как да се случи вдигането и на техните възнаграждения по време на разглеждане на точката в зала.

По сценарий съветник – представител на Постоянната комисия по бюджет и финанси ще направи допълнително предложение по микрофона за вдигането на заплатите на кмета Димитров, деветимата му зам.-кметовете и шестимата районни кметове.

В момента кметът на Пловдив получава 1499 лева заплата, която не е променяна повече от 8 години. Ще бъде предложено тя да стане 3350 лева бруто. Райкметовете да получават по 2200 лева, вместо сегашните 1400. Последното е изключение само за кмета на „Западен”, който е най-малобройния район на Пловдив. Той получава около 1250 лева, а с увеличението ще хване 2050 лева.

Важно е да се отбележи, че кметът Димитров и райкметовете са на издръжка на държавния бюджет и тяхното увеличение няма да рефлектира в тежест на общинската хазна.

Също така е факт, че заплатата на градоначалника на Пловдив е една от най-ниските предвидени в закона. Има кметове в много по-малки населени места, които взимат в пъти по-големи заплати.

Деветимата заместик-кметовете сега получават около 1300 лева, които се плащат от общинския бюджет обаче.

Припомняме, че в началото на годината Здравко Димитров заяви, че заплатите в Община Пловдив ще бъдат замразени. Месец по-късно съобщи, че ще се увеличат само най-ниските възнаграждения в администрацията.

„Не може в годината, в която вдигаме данъците, ние да си вдигаме заплатите. На всички отговорни позиции няма да бъдат вдигани заплатите. Предвидили сме увеличение на заплатите на учителите, както и на общинските служители с най-ниски заплати“, коментира тогава той.   

Дали планираното увеличение ще се случи по този сценарий, това зависи от начина, по който ще гласуват съветниците идния четвъртък.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Нека да вдигнат заплатите, да ги направят конкурентни, дори над средните (с цел да привличат отлични експерти, а не посредствени), НО след или паралелно с голяма оптимизация на щата, който е страшно раздут. Наполовина да го намалят и да си вдигнат двойно заплатите, тоест по-малко хора и повече пари, паралелно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина