АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

Ресторант Central сбъдва мечтата за вкусна и изискана българска кухня в Пловдив

Авторското меню на шеф Стоян Сейменски възбуди апетита и интереса на всички присъстващи на запомнящото се откриващо събитие 

С ресторант Central на кулинарната сцена под тепетата се появи ново място за всички ценители на чистите фермерски продукти, българския вкус и качествената храна с авторски почерк

В прекрасна комбинация от комфортна обстановка, изискана българска кухня и специално подбрани вина редица гости отпразнуваха откриването на най-новия ресторант в Пловдив – Central. За запомнящото се откриващо събитие допринесе участието на популярния шеф-готвачСтоян Сейменски от Бон Апети. Пред гостите той разказа съвсем скромно за вдъхновението, което българската кухня и качествените фермерски продукти му носят, а в истинността на думите му се убедиха всички, опитвайки авторското му меню. Сейменски надмина себе си с предизвикателни вкусове и интригуващи комбинации, единодушни са познавачите.

Всяко от ястията бе съчетано със специално селектираните вина на две бутикови изби. Добрата винена подборка в още по-голяма степен подчерта вкусовите качества и обогати кулинарното преживяване на всички присъстващи. Изба „Зеланос” бе представена с два сорта бяло вино, които надградиха насладата от салатата и предястието. По-лекият Мискет 2017 е със сочно плодово тяло, което запази свежото усещане до финала и се комбинираше отлично с прясната салата от листни зеленчуци, леко пикантния зрял кашкавал от овче мляко и хрупкавия чипс от еленски бут.

Вторият избор на  „Зеланос” се отличи с по-плътно тяло и сладък вкус, в който ясно се усещаха костилкови плодове с цитрусови нотки, обогатени със сладоледено-ванилови акценти. Комбинацията му с пушения паламуд с мариновани кореноплодни зеленчуци успя да допълни и освежи по-тежкото усещане от ястието и да остави един приятен лек послевкус.

Гвоздеят в менюто на шеф Сейменски бе основното блюдо, в което той презентира бавно сготвена рибица от Източнобалканска свиня, поднесена с пюре от картофи и пащърнак, мармалад от гъби, български трюфели и пресен лук. Това ценно и традиционно българско месо се характеризира с вкус, аромат и структура, които не могат да се сравнят по никакъв начин с тези на която и да било порода свине, отглеждани интензивно. То е диетично, готви се бавно и на ниска температура (sous vide), а поради ценната междумускулна мазнина остава сочно, запазва структурата, вкуса и по-тъмния си цвят с керемиден оттенък след обработка. Избраното вино от малката изба Капатово, близо до гр. Сандански представляваше интересен бленд между сира, примитиво и марселан, характерен  със съчетанието на зрели червени и черни плодове, ванилия, сушени зрели смокини, подправъчни и билкови нотки. Всички те перфектно подчертаваха, без да надделеят над вкуса на свинското месо, но в същото време допринасяха за сочността и крехкостта му.

Десертът от мус и бял шоколад с овче кисело мляко, тиква и медена пита бе финалният щрих, който съвсем въздушно и леко завърши цялото кулинарно изживяване и освежи вкусовите ни рецептори, оставяйки приятна нотка на сладост с лек резлив послевкус.

Всяко едно предложение от менюто на ресторант Централ е подбрано внимателно и с уважение към българските традиции. Всички използвани продукти се селектират и доставят ексклузивноот малки ферми и стопанства, а винената листа е посветена  на бутиковите изби. Познавачите на качественото месо със сигурност ще оценят подобаващо телешкия стек от dry aged Блек Ангъс, който зрее на място в камера със специално контролирана температура и под постоянен професионален надзор, а любителите на по-народните ястия ще похапнат с удоволствие шкембе-чорбата и многобройните предложения на скара.

Във вечерта на първото събитие всички гости си тръгнаха с усмивка, едва след като дискретният персонал прибра и последните празни чинии, а собствениците на заведението дадоха ясна заявка, че на кулинарната сцена под тепетата се появява ново място за всички ценители на чистите фермерски продукти, българския вкус и качествената храна с авторски почерк.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина