ВластМненияНовиниПод ножа

Дани Каназирева: Не можем да подкрепим поредния бюджет на празни обещания

„Съюз за Пловдив“ няма да гласува за предложението, защото и през 2019 г. важните проекти ще останат само на хартия, заявяват от партията

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепят бюджета за 2019 г., подготвен от администрацията, съобщиха от партията. „Предложената финансова рамка е като всички предишни – в нея няма никаква идея за бъдещото развитие на града ни. Повечето пари отиват за заплати и осигуровки на служители – общо 170 милиона лева, а 76 милиона ще бъдат похарчени за издръжка. Това не е никаква политика, а съществуване за града ни. Приходите по традиция идват от високите данъци и такси, които плащат пловдивчани, и от разпродажбата на общинските имоти. Вместо за нова инфраструктура, разходите отиват за скъп асфлат и няма никакво разширяване на отеснелите булеварди и улици, за бъде отпушен трафикът“, коментира Дани Каназирева от името на групата.

„Съюз за Пловдив“ има няколко основни аргумента, заради които няма да гласува за така предложения бюджет.

„Първо, това са поредните празни обещания. Администрацията спазва традицията си да залага в бюджета проекти, които гръмко се обещават, но не се изпълняват. Пример за това е пробивът „Модър-Царевец”, за който са планирани само  1,2 млн. лв. при прогнозна цена 12 млн. лв. Това означава, че и тази година проектът няма да бъде реализиран. Поради същата причина няма да са готови олимпийският плувен басейн, реконструкцията на Дондуковата градина, кино „Космос“ и стадион „Пловдив“ .

В бюджета не са предвидени средства за такива важни инфраструктурни проекти като разширението на бул. „Васил Априлов“ и  Коматевско шосе. Няма пари и за Голямоконарско шосе, въпреки че още преди пет години общината обеща реконструкцията. Напълно е забравено обещанието за нов мост над Марица на бул. „Копривщица“.  Това означава, че и през тази година няма да има нито една реална стъпка за облекчаване на трафика“, подчертава Каназирева.

„За воден цикъл, който отдавна е завършен в редица общини, в бюджета на Пловдив  се отпуска само 1 млн. лв.  Това е смешно малка сума при положение, че залежалият проект е на стойност 115 млн. лв.”, допълва лидерът на „Съюз за Пловдив”

Втората причина, заради която от партията няма да подкрепят Бюджет 2019, е липсата на диалог.Миналата година „Съюз за Пловдив“ предложи в бюджета над 30 проекта за всички райони на Пловдив, които бяха приети и гласувани. Но от всичко това реално започна частично изпълнението само на един проект – ремонт на детска градина „Еделвайс“ в район “Тракия”.  Приемат предложения, само за да хвърлят  прах в очите на хората. След това нищо не изпълняват“, казва Каназирева.

Тя напомня, че всяка година в бюджета има неусвоени милиони средства заради нереализираните обекти. Според нея, това е доказателство за лошо планиране и слабо управление.

„За тази година „Съюз за Пловдив“ внесе предложение за финансиране на 16 важни инфраструктурни проекта, но те не са включени в бюджета. Сред обектите са  реконструкция и разширение на бул. „Марица – север“, бул. „Дунав“ и ул. „Даме Груев“,  продължение на бул. „Македония“ и бул. „Свобода“, изграждане на автомобилен подлез до Водна палата, проучване на надграждане или преместване на Бетонен мост.  Тези обекти ще улеснят веднага трафика, но очевидно те не са сред приоритетите на Община Пловдив“, отбелязва  Каназирева.

„Третата причина, заради която няма да подкрепим предрожението, е че отново ни се предлага само скъп асфалт. Проектът за бюджет показва, че администрацията предпочита да харчи парите на данъкоплатците за скъпите ремонти на улици и булеварди. Те са лесни, на фирмите се плащат огромни пари, но хората не получават нито един метър нова инфраструктура. Така се харчат всички налични пари, а проблемите се отлагат за следващия мандат с идеята „друг да се оправя“. Тази година от собствениците на МПС в бюджета се чакат 21,5 млн. лева. Тези средства са достатъчни за няколко нови булеварда.

Община Пловдив продължава и друга порочна практика. Само за тази година за продажба се предлагат 280 732 кв.м. общински имоти, от които 240 000 кв. м. в Югоизточна промишлена зона „Тракия“. Днес общината взима парите от тези имоти, за да храни себе си. А утре няма да има нито един терен, на който да построи нов парк, детска градина или ясла. Тази политика не е измислена сега. Така управляват всички кметове в последните мандати – „консумират“ града ни и продават всичко, което Пловдив притежава. А събраните пари се харчат без никаква визия за развитие на града ни в дългосрочен план. Няма как да подкрепяме такава политика“, категорична е Каназирева.

Тя  посочва и още една причина, достатъчна да не подкрепят бюджета – парите за почистване на Пловдив се увеличават всяка година. През 2019 г. вече се залагат 36 млн. лв. В последните 10 години парите за боклука скочиха с над 10 милиона. За сравнение, във Варна за почистване се харчат 30 милиона, където населението е колкото в Пловдив, но пък територията е по-голяма, а през лятото Варна удвоява населението си.

„Очевидно тази политика не е в интерес на Пловдив и ние сме категорично против нея“, коментира Дани Каназирева.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина