АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниФотогалерия

Раковски към Папа Франциск: Обичаме те! (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Главата на Римокатолическата църква благослови десетки обикновени хора на площада пред катедралата

Светия отец пред децата в храма: Нашето семейство се казва християни, нашият закон е любовта

Иво Дернев

„Обичаме те!”, кънтя на централния площад в Раковски и в катедралата „Пресвето сърце Исусово“ днес. Католическата общност, и не само, празнува историческото посещение на Папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква през целия ден демонстрира скромност и смиреност. Слезе по-рано от папамобила и отиде при хората, които го очакваха зад загражденията пред  храма. Благослови множество деца, пенсионери в инвалидни колички, възрастни жители на Раковски, млади католици, но и православни християни. Прие неочаквани дарове и отговаряше на всички с искрена усмивка. Удостои с жест на внимание почти всеки по пътя си към църквата. Вътре Светия отец отслужи литургия с първо причастие за близо 250 деца от цяла България.

„Вие, скъпи деца, момчета и момичета, сте дошли тук от цялата тази земя на розите, за да участвате на прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господ. Някои от Вас може да ме попита: „Но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, положен в гроб…“ Това беше огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена. Неговият баща го възкреси, неговият баща го съживи и той е жив, сред нас. Можем да го открием. Няма да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата. Вие можете да помогнете на други и на нас самите, тук присъстващи, да си спомним за нашата първа среща, която сме имали с Бога. Вие ни позволявате да бъдем отново в празник” , обърна се към малчуганите Папа Франциск.

„Нашият закон е любовта”, подчерта пред децата главата на Римокатолическата църква и ги попита дали се чувстват едно семейство.  „А как се казва това наше семейство? Нашето име е християни“, допълни той.

След литургията и първото причастие Папата обядва скромно с българските католически епископи и с апостолическия нунций във Францисканския манастир „Света Елисавета“. Храната бе подготвена от сестрите францисканки, заедно с маестро Джузепе Ломушо.

Посещението на Папа Франциск в Раковски продължава до късния следобед днес. Той ще разговаря с паството в друга католическа църква, „Свети Архангел Михаил“ и ще произнесе реч. Предвижда се още главата на Римокатолическата църква да отдаде почит и на папа Йоан XXIII като поднесе цветя пред портрета на „Българският папа“ в храма „Архангел Михаил“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина