КултураНовини

13 елитни лирици гостуват в Пловдив за Международния фестивал на поезията

Международният фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019 събира в Пловдив, най-стария жив град на Европа, поети от САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България. Фестивалът ще се проведе за втора поредна година – този път като проект от Културния календар на Община Пловдив, след като първото издание през 2018 беше по Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз.

От 9 до 12 май 2019 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, в които ще участват:

Златомир Златанов (България), Никола Маджиров (Северна Македония), Олеся Николаева (Русия), Барбара Голдбърг (САЩ), Варда Геносар (Израел), Хайдар Ергюлен (Турция), Никулина Опреа (Румъния), Наташа Баич (Сърбия), Хосе Мембриве (Испания), Нилс Хав (Дания), Ричард Хартайс (САЩ), Славица Гаджова Свидерска (Северна Македония), Лаус Страндби Нилсен (Дания).

Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив – с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.

Отворен за гости е и писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“, който ще се проведе в Малката базилика на Пловдив – също с четене на автори от Пловдив.

Награди на „Орфей“ – Пловдив 2019: Голямата награда „Орфей“ – за изключителни достижения в поезията; награда „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Пълната програма и текстовете на участниците във второто издание на МФП „Орфей – Пловдив“ 2019 може да четете на многоезичния сайт на фестивала.

Фондация „Пловдив ЛИК“ очаква Вашите предложения, с които да обогати още програмата на най-елитния международен поетически фестивал у нас, събрал за две години в Пловдив 30 поети от 14 държави.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина