Забравеният градКултураНовини

Издирват свидетели и артефакти от Стачката на тютюноработниците

В началото на този месец се навършиха 70-години от тютюноработническата стачка в Пловдив, насочена както срещу липсата на работа и лошите условия на труд, така и срещу вече ясно и осезаемо формираната по онова време тоталитарна държавно-политическа и икономическа система. Това напомнят от Регионален исторически музей – Пловдив.

За историята на стачката и нейното кърваво потушаване четете в Капана.бг.

За съжаление вестниците от онова време мълчат. Архивите са прочистени и за тези събития се откриват откъслечни и недостатъчни известия, които да разкрият събитията в цялост.

70 години, от гледна точка на историята, не са толкова много. Вероятно в Пловдив все още има живи свидетели, а с още по-голяма вероятност такива, на които очевидци са им разказвали. Би следвало да има запазени документи, снимки, кореспонденция, спомени.

Ето защо, Регионален исторически музей – Пловдив се обръща към гражданите с призив всеки, който може да разкаже личен или семеен спомен за стачката, да предостави вещ, снимка, документ – да се обърне към екипа на институцията и по-специално към отдел „Нова и Най-нова история“ с адрес ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 и телефон 032 62 88 86.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина