АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупаПод ножа

Пловдив е Европейска столица на културата, а София определено се държи като „културна“ провинция

Медийните атаки с мантрата „ще се провалите“ още веднъж го доказват

КОЙ търси изкупителна жертва за забавеното над три години държавно финансиране

Таня Грозданова

Тук няма да ви напомням дълбоките и доказани исторически факти, че от нас започва ЗАЕДНО-то на тази нация още през XIX век, кой град кога е бил столица и какво е направил за всички останали… Няма да ви връщам толкова назад в историята, само в близките няколко години, след като Европа избра „втория град“.

Всичко, което направи държавата, бе едно решение на един Министерски съвет. Пловдив трябваше да получи 500 000 евро за 2014 -та година, 750 000 евро за 2015 -та година и 1 250 000 евро за 2016 -та година като част от общата сума за подготовката за Европейска столица на културата.

Ясно си спомням първия ден, в който за пръв път медийният шум, че парите от Държавата се бавят, достигна до ушите на столичани. Вежди Рашидов го разпръсна на официален форум под тепетата преди повече от 3 години.

„Тука няма да скрия, че има закъснение на тези пари, защото не е въпросът в последния момент да ни хвърлят едни милиони и ние да седнем да ги ядем, да ги изпием и да няма култура. Не бих искал, разбира се. Страх ме е това забавяне да не направи така, че Пловдив да се представи и да се отчете като най-лошата столица на европейската култура. Аз смятам, че господин Тотев трябва много активно да започне да търси средствата за града. Знам какво значи да се подготви човек отдалече. Това трябва да бъде обгрижвано, обезпечено и да се създадат нормални условия да протече този духовен празник.“

Беше на 12 септември 2016-а г. в Дома на културата в присъствието на колегата му Лиляна Павлова и бюджетник №1 на Републиката. Министърът на културата Вежди Рашидов „посъветва“ пловдивския кмет Иван Тотев да започне много настоятелно да иска от Министерството на финансите парите, които държавата дължи на общината за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.  Ставаше дума за закъсняла сума от 2,5 милиона евро.

Тогава мнозина се смяха на колоритния Вежди, заради изказването. Той обаче настоя Иван Тотев да напише едно сериозно писмо на Владислав Горанов и добави, че Пловдив има сериозно лоби в хазната, прехвърляйки топката на седящата на първи ред Менда Стоянова.

Какво отвърна тя: „Нека не се фокусираме само върху държавното финансиране, защото Пловдив винаги е бил една голяма сцена и винаги е бил столица на културата и без него.“

Месеци по-късно този отговор донякъде получи своята яснота. Оказа се,че горе-долу по това време забърканите в кашата „парите ги има, парите ги няма“ са се разровили да видят аджеба къде са.

На 14 октомври 2016, след мониторинг в Брюксел кметът Тотев отговаря на журналистически въпрос „какво се случва с търсенето на парите от държавата“ така: „Срещаме разбиране, но не финансиране“. Въпросът защо парите се бавят е бил поставен категорично от комисията в Брюксел по време на срещата два дни по-рано.

„Комисията ясно подчерта, че ако на следващия мониторинг през октомври, другата година, все още не са отпуснати средствата, това вече би било проблем“, заяви тогава кметът.

И няколко месеца по-късно изведнъж се оказа, че две години никой не видя (или не пожелал да оповести), че проблемът е в Закона. Следва тайно чудене как да го оправят, докато в коментар пред Под тепето Менда Стоянова не изплю камъчето през февруари 2017-а.

„За съжаление, оказа се, че когато това решение е гласувано от служебното правителство през 2014-а, което тогава подкрепи проекта, не е съобразено изискването на Закона за публичните финанси… И следващият кабинет ще има този проблем!”

От разговора на репортера ни със Стоянова тогава стана ясно, че този проблем е установен от МФ през септември 2016 година, когато започнала подготовката за държавния бюджет на 2017-а.

Недоглеждане, калпава комуникация, непрочетени закони, няколко кратки кабинета… и една тайна, пазена месеци наред, бяха набъркани в кашата с парите на фондация „Пловдив 2019” със сериозното участие на Държавата, чиято глава е в София, откъдето непрестанно идва мантрата „закъсняхте, ще се провалите“.

Няма! Бъдете спокойни в София!

И ще цитирам директора на Регионалния исторически музей – Пловдив Стефан Шивачев от вчера.

„БНБ и Държавата били „мащехи“ за развитието на българските градове след Освобождението до 1944-а година, та и до днес. И тогава и сега градът ни се развива на база заеми, добри и лоши решения.“ 

Междувременно може да ни подливате вода, колкото си искате в медийното пространство, защото така правят провинциалистите…

п.п. (и нека хейтенето започне сега)

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Atanas Kostov
    20 часа ·
    Някога една кула прецакала вавилонците! И при нас така – нашата кула е апотеоз на нищото: нямаме никакви проекти, но имаме откриване. Имаме разбит град, но за сметка на това затворен! Чалгари сме, но „културни“. Къщите в стария град падат, но строим халтурка за 3 милиона и я разваляме след два дни. Бяхме в ЮНЕСКО, но вече не сме. Най-древният град в Европа, но дори и в съвремието – в руини! Публичният ефект от Пловдив 2019 щял „да бъде голям“ – с неработещо летище, с липса на градски и междуселищен транспорт, нула позитивни туристически практики! Запитвали ли сте се как се чувства едни чуденец в Пловдив – ще отговоря, като слепец. Никой в публичния сектор не говори английски(в пощата, на гарата, на автогарата например), няма означения на туристическите обекти или градски транспорт(наименования на спирки – вътре, вън от транспортното средство), няма туристическа карта за тях дори, която да ти казва „къде си“ във времето и пространството. А ако недай си боже е човек с увреждания(например сляп или инвалид, нуждаещ се от рампа за количка, от нормален тротоар без огромни прагове, без надигнати и изпочупени плочки), всичко приключва. Колчовци сме в 21 век! Моралната и духовна немотия е довела до това да се радваме на нещо шаренко! Е дадено е! Кулата е готова! Вавилон е тук. Ще ни завият с едни одеалца и ще сме „хепи“. Старите хора са казали: луд на шаренко се радва! Радуйте ся и веселите ся.

  2. Противопоставянето на Пловдив против София колкото се повече раз“РАБОТВА“ толкова по-гръмогласен смЕх че предизвика из Територията =Ха-Ха-Му-Хаха…
    София си има все още обществен ТРАНСПОРТ, майна, вкл. ЕЛЕКТРИЧЕСКИ и то не само тролейбуси, ами дори и трамвай (едно дето скърца на завоите) да не говорим за едно-две МЕТРА.
    У София „АЙЛЯК“ нЕма, копАле!
    В изостаналата София няма ЗАБРАНИТЕЛНИ тараби по булевардите и все още си стоят ПАВАЖИТЕ.
    Даже едни таквизи ЖЪЛТИ ПАВЕТА.

  3. Хейтфулното хейтване на хейтстващата хейтърка „г-ца Милена“ -лишена от софийско жителство и апартамент на Докторската – завистливо злобее срещу недосегаемата „столица“ София.
    Горкана.
    Останала на будалашки илюзии, въздух под налягане и МЕНТЕ мижи да те лажем.

  4. Столица не, ами Град = Градище не може да е селището, което затрие своите 1. Оброчище = Светилище; 2. Позорище = Мегдан; 3. Тържище = Пазарище; и така нататък елементи на цивилизацията (вековни ПАВАЖИ).
    Показан на фотографията е ЧЕТВЪРТЪК ПАЗАР.
    Бивш.
    Пожертван заради газирания „патриотизъм“ на световноизвестните още от Куршум Хан пловдивски БУДАЛИ.
    Заради едно Чучело.
    Както и всички останали ПАЗАРИ. БАНИ, ТРОЛЕЙБУСИ.

  5. След всичкото стръвно кудкудякане = само с тази една „ДУМА“ която в Език Свещен не существует каката се самоЗАКОПА.
    „Хейтене“ = дрън-дрън, няма такава дума..
    Журналята си търсят „хейтъри“. И си ги намират, естествено, то агресивната ГРАНДОМАНИЯ и арогантност на американските агенти ингилизатори не се харесват.
    И е прав другият коментатор за „откриването“, което е в стил Allegro KITSCHoso . . . като се започне от самото Съоръжение (с подвижните кенефи) което е ужасно, грозно и прескъпо; да не говорим за идиотическото му местоположение с което задълго обезкръвява и без туй лишения от автомобили Център – до селяндурско пешеходене.
    Конете са забранени, магаренцата също, никакви каляски … ГРАД СЪС ЗАБРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ.

  6. Да го духат шопите, те са стадо без корени и ги е яд, че в София има голяма култура…от 1948 г насам..дори и да краднаха някое и друго археологическо чудо, изровено в Пловдив ( от дупката пред Пощата) , това няма да промени гореспоменатото! Само , ако можеше да не е толкова кичозно откриването…

    1. и къде точно виждаш „шопи“ – в парламента или в правителството, м?
      за себе си питам!
      няма софиянци, няма и пловдивчани – проучѝ им биограгфиите и ще видиш само диви селяндури, калинки с купени дипломи, крадци и мошеници, но послушни. тук парѝ се отпускат САМО ако от тях може да се краде, така правят селяндурите.
      а защо управлението е тотално превзето от тях – това вече е въпрос към всички нас.
      не кълвѝ на дъвката „шопи срещу майни“, те това искат, знайно е защо.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина