АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Местният парламент отказа да откупи междублоково пространство на „Родопи” за 3,8 млн. лв. без ДДС

„Анатема” за Иван Чомаков и освобождаване на зам.-кмета Димитър Кацарски покрай казуса с парцела поиска съветникът Камен Шишманов

Преговорите със собственика на имота продължават

Трябва да помислим докъде можем да стигнем с това национализиране, предупреди кметът Тотев

Местният парламент отказа да подкрепи предложението за закупуването на частното междублоково пространство на ул. „Родопи 28” на цената, която тази сутрин собственикът на парцела обяви- 3,8 милиона лева без ДДС. Само един общински съветник подкрепи идеята общината да се съобрази с офертата на строителната компания, която притежава имота, и да брои гигантската сума за общо 767-те кв. м. Другите гласуваха „против” и „въздържал се”. Оценката, поръчана от кметството, е определила цена на имота от един милион и четири хиляди лева. Собственикът обаче е вкарал в поръчаната от него оценка и разходите си до този момент, но и бъдещи печалби, тъй като вече има подписани договори на зелено за 6-етажната жилищна кооперация, която възнамерява да строи.

Предложението на Дани Каназирева и Слави Георгиев да се преговаря с инвеститорите на база оценката, поръчана от общината, бяха отхвърлени с довода, че тук не става въпрос за отчуждаване, а за покупко-продажба. В крайна сметка обаче в местния парламент ще бъде излъчена група, която да води преговори със собственика в опит да се постигне приемлива цена. Кметът Иван Тотев и общинските съветници подчертаха, че ако се приеме офертата от 3,8 милиона лева без ДДС, това ще спука бюджета на града и може да доведе до отлагане на ремонта на Кукленско шосе и увеличение на данъците в града.

Извънредната точка предизвика шумен 2-часов скандал в пленарна зала, свидетели на който станаха представителите на инициативния комитет, бранещ оградената зелена площ в центъра на града. Те предложиха общината да обърне внимание на частния собственик за това, че ако багерите му влязат със сигурност там ще излезе археология, която ще забави много евентуалното строителство. И попитаха защо миналата година общинският съвет е гласувал продажбата на ъгловата къща, собственост на Жилфонд, на инвеститора там, с което на практика е окрупнил парцела му и го е активирал да действа. Оказа се, че продажбата на общинската собственост на „Родопи” 28 е била приета почти с пълно единодушие от старейшините. Кметът Иван Тотев подчерта, че през годините администрацията е направила всичко възможно да спре или забави строителството там, но в крайна сметка съдът е решил, че действията на администрацията са неправомерни и е дал зелен светофар на частния собственик.

Първи по точката се изказаха Дани Каназирева и Слави Георгиев, които предложиха общината да предложи на инвеститора милион и 4 хиляди лева, колкото е оценката за терена, поръчана от общината. „Предлаганата цена от над 4,6 милиона лева с ДДС е неразумна”, подчерта Слави Георгиев. И припомни, че Общинският съвет е буферът, но и свързващото звено между общината и гражданите. После предупреди, че това, което се случва с двете зелени зони- тази зад „Санкт Петербург” и тази на „Родопи” е само началото на лавина от подобни казуси. „Общината да вземе мерки новият Общ устройствен план да бъде осветен, а не да го видим в последния момент. Той трябва да се види от гражданите”, посъветва Георгиев. И посочи присъстващите в залата два инициативни комитета- този, за парка зад хотел „Санкт Петербург”, които чуха, че се преговаря със собственика на зелената зона там, и този за парцела на „Родопи” 28.

„Общият устройствен план е документ, който е строго специализиран, който се подготвя по ясни правила, а не кой каквото реши това да стане. ОУП не може да се гледа публично и да се обсъжда в момента на разработка, в която участват над 100 експерти. Ще получим предварителния проект в края на август и тогава ще започнем да го обсъждаме. Нека не заблуждаваме хората с такива изказвания”, обясни кметът Иван Тотев от трибуната.

След което подчерта, че въобще не е доволен, че група граждани са го изкарали от дома вечерта, като намекна, че пред къщата му те са били пратени от общински съветници, без да визира имена. „Никой няма да се чувства добре, ако 50 човека му звънят на вратата в 21 часа и му казват какво да прави, а след това гледаш снимки на съветници 30-минути по-рано с тях. С това посещение аз получих мандат за преговори и резултатите от тях ги имате- 3,8 милиона лева без ДДС. Помолили сме в рамките на две седмици този строеж да не се изпълнява, за да не се нагнетява напрежение. Но с какви пари Общински съвет изкупува частен имот? Какъв сигнал даваме? Ако при всяко строителство 20 човека скочат и поискат да купим имота на строителя какво правим? Въпросният имот не подлежи на отчуждаване. Трябва да помислим докъде можем да стигнем с това национализиране. Не може всяко междублоково пространство, което е станало частно по една или друга причина, да влиза в Общински съвет и ние да го изкупуваме”, заяви в изказването си кметът.

Дани Каназирева първа взе право на реплика. „Не ми е приятно да говорите с този назидателен и поучителен тон в последните сесии. Вие хал-хабер си нямате от цялата тази материя. Не сме пращали протестиращи пред дома ви, не бихме си го позволили”, заяви Каназирева, припознавайки се в забележката на Тотев съм съветниците.

„Трябва да има информираност относно бъдещия Общ устройствен план, зелените територии и това кой имот чия собственост е. Длъжници сме на гражданите в това отношение”, отговори Слави Георгиев. А градоначалникът се съгласи с него. „Да, съжаляваме, че не можем винаги да отговорим на обществените очаквания в някои неща. Нямаме регистър на зелените площи. Трябва да има повече публичност. В момента сме под огромно напрежение заради това”, отбеляза кметът.

След него Пепа Деведжиева попита откъде могат да дойдат парите за закупуването на коментирания парцел на „Родопи” и дали ще са от тазгодишния бюджет, в който подобни средства няма заложени. Тотев отговори, че няма заложени такива средства,  като допълни, че освен това се водят преговори за закупуване на имота зад „Санкт Петербург”, който е оценен на 3,9 милиона лева. „Ако решим да купуваме, ще режем разходи от капиталовата програма и може да се наложи да вдигаме данъци. Ако направим втора покупка на имот с този зад хотел „Санкт Петербург” положението става много тежко. Ще пробием бюджета”, не скри кметът.

По-късно Пепа Деведжиева изскочи с революционно предложение- собственикът на коментирания парцел на „Родопи” да го дари на общината, а протестиращите граждани да съберат пари и да му вдигнат паметник в запазената зелена площ. Камен Шишманов пък се разочарова, че инициативният комитет за спасяването на парка зад „Санкт Петербург” си е тръгнал, тъй като сред протестиращите имаше и мъж в расо. „Ако попът беше тук трябваше да анатемосаме Иван Чомаков за онова, което стори за Пловдив”, подчерта той, визирайки двата казуса със зелени зони, създадени по време на мандата на кмета от СДС. Както и много други. Той не скри, че подобен екшън се задава и с градинката до бившия Новотел. Шишманов подчерта още, че и в настоящата администрация има виновни за положението. И те са Отдел „Общинска собственост” и главният архитект на града. След което поиска от кмета да освободи от длъжност заместника си Димитър Кацарски. В този момент втория говореше по телефона и въобще не чу „офертата” на Шишманов. Тотев обаче категорично отказа, като заяви, че след като в последните близо осем години Кацарски е на тази длъжност, значи всичко в звеното му върви както трябва. И допълни, че реално общинският съвет взима решенията кой имот да бъде купен и кой да бъде продаден. Кметът и заместниците му не решавали това.

„ И в двата казуса, заради които гражданите протестират, имотите не могат да бъдат отчуждени. Могат да бъдат единствено купувани. Оценката, която ние направихме с независимия оценител за парка зад „Санкт Петербург” е 3,9 милиона лева. Става въпрос за 16 декара и е цена, която ние ще предложим. Аз ще го дам на Общински съвет да реши. Реално Общинският съвет взима решения кой имот да купи и кой да продаде”, каза пред журналисти на тръгване от местния парламент Иван Тотев. И посочи, че казуса с имота зад „Санкт Петербург” е по-лесен, тъй като с новия ОУП той ще бъде определен като парцел за озеленяване.

„Процесът обаче трябва да е диалогичен. С груба сила не става. Защото така могат да си заградят имота, както се случи с „Дунав”. Ние трябва да гледаме балансирано между всички интереси. Защото няма кой да забрани на собственика да си загради имота. Трябва да си говорим с него. За улица „Родопи” председателите на групи ще се съберат и ще се срещнат със собственика, за да се водят преговори”, допълни кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина