АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Мелиса и Тодор – двигателят зад най-добрите ресторанти в Пловдив

Пътят от САЩ до България за двамата шеф-готвачи минава през развитието на Tams House, Multi Culti и Valere и претворяването им в едни от най-успешните в Пловдив

За Tams House сме ви разказвали подробно в няколко статии и неслучайно го поставихме и в класацията си с най-добрите ресторанти в Капана. Той отвори врати през 2018-а г. и бързо се превърна в любим на пловдивчани и гостите на града. Първоначално създателите му – Тодор и Мелиса, нямат твърдото намерение да стартират точно в творческия квартал, но когато намират локацията, се влюбват в мястото и изобщо не се притесняват, че им отнема почти цяла година, за да го реновират. Сами боядисват и подбират всеки детайл от заведението, а след това, отново в тандем, изготвят меню листата. Тя представлява интересна комбинация  от български и перуански вкусове, с влияние от местата, на които са били. Двамата са работили дълги години зад граница – в Барселона, Франция, САЩ, Катар, и когато решават да се установят и да създадат нещо свое, преценяват, че гастрономическата сцена в България има доста голям потенциал за развитие.

Както всяко начало, и тяхното не е било лесно, тъй като често са се сблъсквали с типичните очаквания за нещо традиционно и „не толкова гурме“. Това ни най-малко не ги обезкуражава, а напротив – мотивира ги да развиват все по-впечатляващи рецепти с местни и сезонни продукти, но в собствения си стил на приготвяне и презентация.

Днес, вече почти 4 години по-късно те успешно са положили основите на своя семеен бизнес и са спечелили редица лоялни клиенти, които с удоволствие се връщат отново и отново, за да вкусят за пореден път любими специалитети като патешкото магре или десерта Яйцето, а понякога и да изпробват нещо ново – от актуалните предложения.

Почти едновременно пред Мелиса и Тодор изникват и още две неустоими предложения за развитие на гастрономията и кулинарията в Града под тепетата.

Multi Culti не е ново име за познавачите на Капана и е предпочитано място за брънч още от създаването си. От началото на тази година обаче,  то вече се ръководи от двойката и освен вариант за късна закуска или ранен обяд, развива концепцията и за вино и тапас бар вечерта. Менюто е късо, като насоката отново е малко по-различна от традиционните български разядки.  Идеален избор е, ако искате да сте в сърцето на града и арт квартала, но в същото време желаете да похапнете или да се насладите на питието си на спокойствие.

През топлите месеци там активно използват външното пространство за различни събития, поп-ъп барове и концерти на открито.

Да кажем, че Valere е перлата в короната на всички кулинарни начинания за Мелиса и Тодор, може и да прозвучи малко пресилено. Но това е ресторант, който дава сериозна заявка да отведе кухнята в Града под тепетата на ново, по-високо ниво. Концепцията включва акценти от целия свят във висша форма на изпълнение. Гурме ястия с авторски почерк и едно блажено пътуване в търсене на добрия вкус, който ще поглези сетивата. 

Всички рецепти са многокомпонентни и всяка съставка има определен ред на поставяне не само при подготовката, но и при декорацията и сервирането на завършената чиния. За всяко от местата, които менажират, двамата опитни шеф-готвачи са създали специална книга с рецептите, в която дори и солта не може да е на вкус. Всичко това се прави с цел да се създаде консистентност на качеството и да получавате винаги отлична храна. Менюто е подбрано с поглед към  фината френска и европейска кухня и съчетано с точното вино, от което изборът е много богат: над 300 етикета. 

Следващата стъпка е подготовката на специално дегустационно меню по заявка и след предварителна резервация. В него най-точно ще може да се усети характера на fine dining преживяването, което ресторантът носи с всяко свое творение, а за любителите на късните закуски и дълги обяди е идеята за brunch концепция, която вече е факт ежемесечно.

Истината е, че във Valere спокойно може да притвориш очи и да се пренесеш в света на висшата кулинария, който Мелиса и Тодор буквално сътворяват пред очите на пловдичани и гостите на града.

Три ресторанта в рамките на малко повече от три години (и то с фактор глобална пандемия) си е истинско постижение и няма как да не се възхитим на амбицията и желанието, с които те буквално потъват целите в нови начинания и сътворяват истински шедьоври.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Прекрасни са и винаги съм ги ценял. Жалко, че пристанаха на мафиотите от ПИМК (ДПС) и отидоха да готвят в мутренското им място. От такова съдружие чисти не могат да излезнат.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина