АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Културният календар на Пловдив за 2019-а струва 1 750 000 лева

Ресорният кмет изпрати опозицията да слуша Шекспир на 36 езика

Съветниците отказаха да увеличат парите за културни мероприятия по райони

Таня Грозданова

Очакваното политическо говорене и сблъсък между управляващи и опозиция на тема откриването на Пловдив Европейска столица на културата не се състоя на първата за годината сесия на Общинския съвет. Вместо това съветниците отделиха час и половина за цената на „частния двор“ на площад „Централен“ и  по-малко от 20-тина минути на дебати за Културния календар на Общината за сакралната 2019-а.

170 000 лева повече в сравнение с миналата година са заложени в програмата за култура. Така Културния календар на Община Пловдив за 2019-а година финансира събития на обща стойност 1 750 000 лева.

Само Слави Георгиев от ПФ поиска от колегите си съветници да си направят равносметка и да помислят  „как едно събитие за един час, без да коментирам художествената му стойност, струва 3 200 000 лева, а цялата културна програма на Пловдив 1 700 000. Георгиев обясни, че има че има собствено мнение за част от събитията. За едни добро, а за други лошо.

Гласуването премина без дълъг дебат относно събитията, които се финансират от градската хазна, а част от изказванията в залата на местния парламент показаха непознаване на проектите.

Това пролича особено ясно по отношение на проекта на Българско-турския литературен клуб, чието седалище е в Пловдивското народно читалище „Назъм Хикмет“. Проектът им за отбелязване на Международния ден на майчиния език, който се отбелязва от 18 години по света по инициатива на ЮНЕСКО и има за цел опазването на езиковото многообразие, явно не бе разбран от опозицията в лицето на социалистите и патриотите. На всички убягна и частта, че празникът е под егида на Клуба на консулите, в който членуват 15 дипломати, плюс Областния управител.

Според съветника от БСП Иван Петков „с подобни мероприятия българският език се обезценява и бива заместван от съседни на страната езици“. Колегата му от ПФ Стефан Послийски пък коментира, че майчиния език се говорел вкъщи, а на обществени места официален бил българския.

Социалистите поискаха да се спре финансирането на проекта и парите да бъдат пренасочени към „Сцена на кръстопът“ и 24 май, тъй като Празникът на буквите тази година е с намалено с 2000 лева финансиране.

Наложи се Вихра Ерамян  от „Съюз за Пловдив”да обяснява на колегите си, че въпросното събитие е с изключителна стойност и такова, което най-много би се свързало с мотото „Заедно” на Европейска столица на културата. „На него се четат известни литературни произведения на всички езици, които се говорят в Пловдив,“ каза тя.

Накрая от трибуната, като вносител на Културния календар, отговори и ресорния зам.-кмет Александър Държиков, който припомни на съветниците процедурата за кандидатстване на проектите и посъветва социалистите да посетят празника, посветен на Международния ден на майчиния език, който ще се проведе в Малката базилика на 21 февруари.

„Знаете ли, че в Пловдив се говорят 36 езика? Представители на всички тези общности ще четат Шекспир, всеки на своя език. Приканвам Ви да идете, да се доближите до това, да видите колко сте далече.“

Бяха изразени мнения, че общината финансира улични фестивали за сметка на утвърдени събития. Държиков опонира, че абсолютно всички фестивали, които присъстват традиционно в календара на града, тази година с по-голямо финансиране.

Само че в краткотрайната полемика отново никой не обърна внимание на предложението на общинския съветник от ВМРО Стефан Послийски,  който за шести път предложи да бъдат увеличени даваните на районите кметства средства за културни инициативи. Послийски предложи  в Културния календар за всеки един от районите да има по

20 000 лева през настоящата година за тези мероприятия. Така ще да има културни събития не само в центъра, но и по кварталите и в периферията на града. Сега са заложени 5 хиляди лева на район, а през 2018-а те бяха по 4 хиляди лева. Какво се случи? Ами за шести път предложението не беше прието от мнозинството.

В крайна сметка Културния календар на Пловдив за 2019 г. бе приет с 33 гласа „за”, 7 „въздържали се” и 2 „против” на вчерашната първа сесия на Общинския съвет.

Дали Културният календар на Общината е на път да засенчи този на ОФ „Пловдив 2019“ ще разберете от следващо интервю с ресорния заместник-кмет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина