АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Започнете седмицата с планове за почивните дни

Вижте новите място, подходящи за еднодневна екскурзия, от предложенията в поредицата „Уикенд бягство“ на  дигиталния гид Lost in Plovdiv

На кратък отдих в Хисар и конна база „Тракиец”

Вече ви заведохме виртуално в Сопот, Карлово, и на няколко спиращи дъха места в Родопите, а днес ще сме съвсем наблизо в региона.

И двете ни крайни дестинации са в една посока и дори при желание може да ги съчетаете, защото предлагат различни занимания.

Хисаря е едно малко градче, разположено в южните склонове на Средна гора. Населението му не е многобройно, но пък славата му на лечебен център се дължи на 22-та извора с различни физико-химични характеристики и температура с доказани лечебни качества. В града се поставят основите на организираното балнеолечение в България. До комплекса с минерални извори се намират и останките на най-голямата римска баня, открити през 1935 г. Те са съхранени в голяма част и впечатляват със своята оригиналност.

Освен като балнеоцентър, градът е известен и с хилядолетната си история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр. Хр. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол се нарежда сред първите места в Европа. На много места крепостната стена достига височина до 11 m, а южната крепостна порта се извисява на 13 m. Крепостта е имала 44 кули.

На около 300 m южно от укрепения град се намира римската гробница. Тя е запазена в оригинал и е достъпна за посещения. Характерна е с дългия си коридор, гробна камера и пъстроцветна подова мозайка. Всички паметници на културата в Хисаря са експонирани в подходяща паркова среда и са достъпни за посещение от гостите на града.

След разходката може да отседнете в някой от многобройните спа хотели или да използвате минералните басейни за приятен отпускащ следобед.

Малко преди да стигнете град Хисаря  ще минете покрай село Житница и разположената там конна база „Тракиец”. Комлексът е създаден с много любов към конете и конния спорт и това си личи във всеки детайл. Централно място заема откритият манеж, по който целодневно препускат напети коне, развели гъсти гриви и понесли на седлата си всички любители на тези животни. Конна база Тракиец  предлага разходка на кон или пони и езда за начинаещи и напреднали с квалифицирани треньори. Има и закрита част, подходяща за тренировка през студените месеци.

Съвсем наскоро бе открит и вътрешният басейн, който също може да ползвате за час – два и да се отърсите от насъбралата се умора през седмицата в разпускащата прегръдка на топлата вода.

Ресторантът е просторен, а менюто – наистина вкусно. За малчуганите навън има детска площадка, а през лятото задължително си струва да посетите басейна и просторната градина.  Те са мястото, на което спокойно може да почетете книга в беседката, да си направите семеен пикник, да поиграете с децата си  или просто да се насладите на природата.

Макар да ни предстоят не толкова слънчеви и топли дни, екипът на дигиталния гид под тепетата ви призовава да използвате всяка възможност за разходка извън града и за презареждане на батериите с чудните есенни багри.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина