АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Започна изграждането на бетонен гигант в Тютюневия град, който ще промени целия му облик

Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем е възложил на Байрам Солак строителството на огромната сграда на мястото на съборен през 2015г. тютюнев склад

Зад цялата инвестиционна схема с участието на собственика на парка зад Санкт Петербург наднича йорданският бизнесмен Таха Рахман

Пазарджишка фирма възлага на регистрирана в село Мулдава строителна компания да промени тотално облика на Тютюневия град. Така изглежда и звучи инвестиционна схема, след завършването на която тази историческа зона в сърцето на Пловдив няма да е същата. Започнаха реалните дейности по изграждането на бетонен гигант на улица „Д-р Г. М. Димитров“ №27, на мястото на съборения през юни 2015г. тютюнев склад. Строителното разрешение е издадено година по-късно- през юни 2016г-та. Унищожаването му тогава мина  някак между другото- това се случи преди Тютюневия град да стане голяма тема за местната власт покрай скандалите с бутнати и изгорели паметници на културата там.

Багери вече копаят основите на бъдещата сграда, която трябва да бъде готова след около година. Според информационната табела на обекта видът на строежа е  „ Административна сграда с магазини и гаражи”. Според колегите от Марица ще е 7-етажна жилищна постройка с РЗП, заедно с подземното застрояване, от общо 16 827,36 кв. м. Което значи, че във въпросния парцел е допуснато максималното застрояване. В сградата там са предвидени да има 172 жилища и 7 ателиета, с 200 паркоместа.

Името на пазарджишката фирма е известно- „Тарамекс” ЕООД. Управител и едноличен собственик на капитала е лицето Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем. Неофициално зад нея се предполага, че седи йорданският бизнесмен Таха Рахман. Връзки между двамата се откриват във фирмените регистри чрез други дружества, а в профилната снимка на фейсбук групата на „Тарамекс” седи името именно на Таха Рахман.

Фирмата изпълнител на строителните дейности е също небезизвестна. Става въпрос за регистрираното в село Мулдава дружество „Солак 77” на Байрам Солак, който се води собственик на имота в зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”. Една от теориите при разразяването на скандалите с парка в Кършияка бе, че Таха Рахман седи зад Байрам Солак и е реалният собственик на парцела. Нещо, което Рахман отрече в интервю пред местни медии.

Явните и тайни връзки в инвестиционната схема не са толкова важни. По-важно е какво ще е бъдещето на Тютюневия град след появата на гигантска нова сграда там, която не кореспондира със специфичната в архитектурно отношение градска среда там. Докато този процес върви, все още дългоочакваният цялостен план за Тютюневия град не е приет и не действа. Общински инвестиции в инфраструктурата там също не се реализираха. Частните обаче започват да се разгръщат.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

14 коментари

  1. Хахахаха някой изобщо видял ли е тези велики паметници на културата за които така върло защитава автора на какво приличат? Тези съборетини са опасни за околните, а най-много за децата до близките училища….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина