Йорданец събори един от складовете в тютюневия град

Под ножа

Халеб вдига лъскав модерен комплекс с басейни и СПА в сърцето на знаковото за Пловдив място

Сградата не е била паметник на културата

Йорданският бизнесмен Халеб сравни със земята един от складовете в тютюневия град. Действията му са знакови, тъй като съборената сграда се намираше в самото сърце на емблематичната за Пловдив зона, която бе и един от жокерите ни в битката за културна столица на Европа. Според хора, които милеят за квартала и прелестите му, бутането на първата постройка в центъра на района може да отприщи и другите интереси на собственици на складове, та багерите да тръгнат един след друг по едрия паваж. Това няма да се случи лесно, тъй като по-големият процент от сградите са паметници на културата. Какъвто, за беда, не е била отишлата в историята постройка на гърба на Малката Лиляна. Складът е нямал статут на паметник на културата. А и тютюневият град все още не е вписан като ансамблов паметник на културата по ред причини, за жалост, коментира случилото се експертът към НИНКН Жана Джугаланова.

Намеренията на инвеститора Халеб са да вдига поредния лъскав модерен комплекс с жилищно крило, търговски зони, СПА комплекс и дори басейн. Каквито в града с лопата да ринеш. Как се е сдобил с този имот йорданският бизнесмен, остава загадка. Запознати твърдят, че мъжът, известен с екзотичния си гигантски Хамър с много седмици в регистрационния номер, е закупувал на времето на ниски цени парцели из целия град и има множество кооперации. Той, както можете да се досетите, няма никакво отношение към тютюневия град и значението му за Пловдив. Затова и със замах е съборил склада. Това обаче не вещае нищо добро за зоната, която много пловдивчани очакват да бъде развита като център за култура.

Споделете ни във:

3 коментара за “Йорданец събори един от складовете в тютюневия град

  1. Според мен всички складове е време да бъдат или преустроени или съборени. Не е нормално в центъра на града да има площи и сгради в тях, застрашаващи живота на хората.
    Или пък на някой му харесва да има полуразрушени сгради.
    Едва ли някой ще задължи собствениците да възстановяват сградите в предишния им вид.

  2. Удобно се протаква всичко, докато не падне само или бъде съборено. Печелим и вече бутаме ненужното. Доста лицемерно и измамно към цяла Европа. А кой знае защо групата от складове все още не са вписани като ансамблов паметник на културата? От кого зависи? Докъде са стигнали процедурите и какво пречи? Каква е ролята на общината? Дано ПодТепето разнищят случая, особено сега в седмицата на архитектурата е отлично време за фокус вурхъ този проблем.

  3. Не може всички тези неизползваеми и опасни сгради, много от които миришат на пикня от далеч и са сборище на хероинки, да се пазят вечно, щото преди 100 години са имали функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.