АктуалноГрадътНовини

Започва работата по първия в Пловдив многоетажен общински паркинг

Той ще е изцяло автоматизиран, 50 лева ще е месечната такса

Обектът ще се изгради на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“ в район „Западен“

Първият в Пловдив многоетажен общински паркинг ще се изгради на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“ в район „Западен“. Съоръжението ще е на 4 нива, като три от тях ще са предназначени за автомобили, а на партера по проект е заложена зона за обществено обслужване. Трите етажа за паркиране ще поемата общо 153 автомобила.

Помещенията в нея ще се отдаван под наем и вече има сериозен интерес към тях, разказа райкметът Димитър Колев, който заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев, даде днес символичен старт на строителните дейности.

Средствата за изграждането на паркинга са 3 500 000 лева, осигурени от бюджета на града.

Районът е гъсто населен и още преди започване на строителството в кметството на „Западен“ са постъпили десетки запитвания за наемане на места. На този етап обаче все още няма приети цени за това. Обмисля се месечният наем да е 50 лева.

В тези паркинги ще се паркира с месечен абонамент, а също за час или няколко часа, поясни кметът Тотев. Той допълни, че първият общински многоетажен паркинг ще е изцяло автоматизиран, като човешкият фактор ще има само контролни функции.

 

„Ако паркингът започне да се пълни и се окаже недостатъчен, има възможност за дострояване на още два етажа. Всички виждаме, че проблемът с паркирането е много сериозен в Пловдив. Имаме всяка година увеличение на броя на регистрациите на превозни средства в Общината и това е процес, който не се вижда кога ще спре. Община Пловдив трябва да има своят отговор – и той е в изграждане на многоетажни паркинги“, каза Тотев.

Паркингът трябва да е готов след 8 месеца. Фирмата, спечелила конкурса, е „Ситистрой“ ООД. Офертата й е била от 2,611 млн. лева без ДДС. Поръчката включва изготвяне на проект на инженеринг и строителството на съоръжението. Отделно 80 000 лева струваше изготвянето на техническия проект.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина