АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Диригентът Герган Ценов, който от 20 години живее и работи в САЩ, написа отворено писмо до Ректора на АМТИИ

Той призова ръководството на Академията незабавно да реабилитира проф. Куюмджиев и проф. Куюмджиева

Позицията му, донесе още подкрепа за професорите, но и негативи за самия него

Повече от година пловдивският сайт Под тепето провеждаше журналистическо разследване за случващото се в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства, която от януари тази година носи името на създателя си проф. Асен Диамандиев. За нередностите, които осветихме, предизвикахме проверки от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е сезирана по компетентност, както и от МОН. През лятото на 2018-а ресорният министър Красимир Вълчев обяви, че дисциплинарните производства срещу двамата преподаватели са прекратени, дадени са предписания на ректора да отстрани всички нередности.

Тогава е чудно защо в общественото и Инетрент пространството продължават да валят декларации в подкрепа на преподавателите и такива заклеймяващи ръководстовото на  Академията.

В края на февруари Съюзът на българските журналисти, Съюза на българските музикални и танцовите дейци и Българския ПЕН клуб остро осъдиха в общо официално писмо до министър Вълчев проявата на ръководството на АМТИИ, като я нарекоха “грубо потъпкване на свободата на изразяване”.

Редица наши изтъкнати музиканти също изказаха своето дълбоко възмущение от проявения произвол от страна на ръководството на АМТИИ. На връх Националния празник на България – 3 март, диригентът Герган Ценов, който от 20 години живее и работя в САЩ, написа отворено писмо до Ректора и медиите в Пловдив.  Той призова ръководството на АМТИИ незабавно да реабилитира проф. Куюмджиев и проф. Куюмджиева. Прилагаме писмото.

„Уважаеми проф. Василев,

Казвам се Герган Ценов, от 20 години живея и работя като диригент в САЩ и както може би си спомняте преди повече от 25 години заедно с дъщеря Ви учихме в Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” в класа по пиано на г-жа Росица Иванчева.

Обръщам се към Вас с най-дълбока тревога и възмущение, след като преди няколко дни научих, че двама от най-значимите преподаватели от Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“, проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Полина Куюмджиева, са предложени от ръководството на АМТИИ за уволнение, като причината за това решение е позицията на проф. Куюмджиев и проф. Куюмджиева по отношение на редица неправомерни действия от страна на ръководството на АМТИИ. Eдно такова предложение и аз, и огромен брой мои колеги в България намираме чисто и просто за престъпно, като престъплението в случая е не просто срещу двама от най-уважаваните преподаватели в цялата история на АМТИИ, но към самата Академия, към нейните принципи и към нейните студенти.

През последните две години редовно и подробно следя цялата тази откровено омерзителна кампания срещу тези достойни преподаватели (в това число и проф. Албена Димова) – от връчването на почетната степен “доктор хонорис кауза” на депутатката от ГЕРБ г-жа Менда Стоянова в разрез с Правилника за устройството и дейността на АМТИИ, през многобройните нарушения на основни принципи от Закона за висшето образование, до целенасоченото въдворяване на страх из коридорите и класните стаи на Академията до степен, при която преподаватели споделят, че се страхуват да разговарят помежду си или по телефоните си из коридорите на една институция, която би трябвало да е символ на порива за свобода и която е била такава институция, когато моят баща Ангел Ценов е били студент в нея. 

Проф. Василев, заставам твърдо зад позицията на проф. Куюмджиев и проф. Куюмджиева, не просто защото те са блестящи специалисти в своята професия и в своята преподавателска дейност, а защото позиция и поведение като тяхното е последният шанс пред българската образователна система.  

Призовавам ръководството на АМТИИ незабавно да реабилитира проф. Куюмджиев и проф. Куюмджиева, като час по-скоро бъдат оттеглени повдигнатите срещу тях напълно безпочвени и унизителни обвинения.“ 

Позицията и апела на Ценов , донесоха още подкрепа за горепосочените преподаватели, но на личната му страница в социалната мрежа Faceook се изляха и множество негативи за самия него, включително и такива, които твърдят, че щом от ¼ век живее в Америка няма право да има мнение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. докато цари безнаказаност, система „наши и ваши“ и абсолютна липса на оценка за образованите и можещи хора положението в държавата ще е такова!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина