АктуалноНовиниСъдТемида

Доведоха в съда с белезници издирвана от години жена за измами, после я пуснаха, защото срокът на досъдебните производства срещу нея е изтекъл

Районният съд не наложи никаква мярка на 51-годишната Силвия Марнова, обвинена за измама спрямо 11 души

51-годишната пловдивчанка Силвия Маринова, обявена за държавно издирване и арестувана вчера близо до Пловдив, днес след обяд бе доведена в съда с белезници, а след заседанието пусната без да и бъде наложена мярка за неотклонение.

Жената е обвинена през 2014-а година за измами. Тогава срещу нея са повдигнати обвинения по чл. 209 ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК и чл. 308 ал.1 от НК, след постъпили жалби от 11 души, които са й платили, за да им направи пълен комплект документи за пенсия. Пострадалите лица, предоставили документи с цел обработката и внасянето им в НОИ срещу заплащане, което не е било извършено. Според апелативна прокуратура – Пловдив са използвани  неистински документ пред НОИ, касаещи отпускане на пенсия. Силвия Маринова е работела по схемата на Александрина Георгиева, която бе арестувана пред декември, като тя и съпругът ѝ бяха обвинени, че са източили 3 милиона лева от НОИ.

В залата стана ясно, че след продължително разследване, срещу Маринова били повдигнати обвинения, имала е наложена мярка „подписка“, след което според съда се е укрила.

Явно дамата е добре запозната със системата, защото днес съдът не уважи искането на прокуратурата да ѝ бъде наложена мярка „задържане под стража“ с мотива, че еизтекъл срокът на досъдебните производства, които Прокуратурата е образувала по случая.

Съдът счете, че обвиняемата е била с взета мярка за неотклонение „подписка“ на досъдебното производство, чийто срок на продължителност е изтекъл и същата мярка е отменена от Прокуратурата. След като е изтекъл този срок, не може да бъде взета нова мярка за неотклонение, тъй като ще бъдат нарушени правата на обвиняемата. Определението подлежи на изпълнение незабавно.

Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в законоустановения срок.

Докато от Съдебна охрана я водеха към залата тя извика в коридора „Какво правят тук медиите?“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина