АктуалноГрадътКултураНовини

Християни, мюсюлмани и евреи пиха кафе на толерантността в Пловдив

За четвърта година Районното мюфтийство и фондация „Заедно“ събират представители на различните общности и вероизповедания в Града под тепетата на молитвена закуска (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

За пръв път, откакто се организират молитвените закуски под формата на кафе на толерантността в Джумая джамия, кметът на Пловдив Иван Тотев дойде лично на събитието, на което се събират представители на различните общности и вероизповедания в града.

Началото бе поставено преди 4 години – година след вандалския погром над джамията. Припомняме, че прозорците ѝ бяха потрошени с павета и камъни, по време на протестите срещу връщането на бивши вакъфски имоти на мюсюлманското вероизповедание.

Днес кафе на толерантността пиха: главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Общински съвет Савина Петкова, кметът на Пловдив Иван Тотев, заместникът му Розалин Петков, секретарят на Общината Ангелина Топчиева, районният мюфтия Танер Вели, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, двама аташета от посолството в София и представители на християнската, мюсюлманската и еврейската общности в града. Ролята на домакин пое Ахмед Пехливан – председател на джамийското настоятелство и член на съвета на фондация „Заедно“, която работи в подкрепа на етническата и религиозна толерантност в града.

„В България можем да бъдем пример за толерантност, не само в Европа, а и в целия свят. Често виждаме, че грешната представа за религия, за етнос, за национализъм води до катастрофални резултати. Но ние можем да се похвалим, че българският народ не допуска такива стълкновения, а Пловдив е най-показателния пример за това“, каза главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Турският посланик Хасан Улусой пропусна кафето на толерантността тази година, защото е извън страната. Той изпрати поздравителен адрес, който бе прочетен от Н.Пр. Хюсеин Ергани. Дипломатът изтъкна умението на местните хора да живеят заедно и да превръщат злощастни събития в нещо добро. В края на писмото на Улсуой се отправи намек за лошото състояние на турските гробища в Пловдив.

Както всяка година е била изпратена специална покана на пловдивският митрополит дядо Николай за събитието. И този път той не дойде. Не се появиха и представители на арменската общност. Събитието уважиха още от еврейската, руската и италианската диаспори в града.

Кафето на толерантността може да е заразяващ пример в тези сложни времена, обяви кметът Иван Тотев и благодари за поканата.

„Това е много добър пример как в тези сложни времена за Европа и света Пловдив може да бъде даван за пример. Тук, през тези хиляди години, духът на този град е направел така, че хората да живеем заедно и всички виждаме ползите от това. Виждаме, че когато сме заедно, всичко се случва супер.“  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Щом няма монашеско име, задължително дадено при пострижението, а кара с даденото му от татенцето-БАРЕТА-бияч от комунистическата Номенклатура, Никола Методиев не може да се счита даже прост МОНАХ, камо ли пък православен владика – кривославният мУтрополит си е известен като крадлив клептократ феодален фюрер на шайка имотно-нотариални магьосници БЕЗ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ НИТО ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, само два файтона сенилни бабушкели, които не се усещат че той ги води към Геената Огнена . . .
    Ако цъфне да се появи на следващата сбирка космат и накичен като коледна елха и със взвод биячи ХИЧ НЕ ГО ДОПУСКАЙТЕ, той не представлява нас, православните!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина