АктуалноБългарияГероите на деняИзпод тепетоМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Треньорът по футбол на Столипиново е пловдивчанин от Нигерия

Новите Роналдо и Меси гледат Филип Шейгун в очите

От следващата седмица момчетата в пловдивския квартал Столипиново, прославил града по света със смесени чувства, ще си имат треньор по футбол. Той ще работи на граждански договор към Общината.

Това е Филип Шейгун – натурализиран пловдичанин от Нигерия. Той пристига в края на 80-те години у нас, за да учи във ВСИ. Запознатите с футболната история под тепетата помнят времето, когато Филип е играл за местния „Спартак“.

Срещнах го на центъра на Пловдив, споделя съпругата му, с която имат 4 деца и живеят в квартал Изгрев от 10-тина години. Всъщност треньорът Шейгун се ползва с доверие в квартала, тъй като и преди е обучавал малчуганите на футбол в спортен клуб „Осанна“, но финансирането за това е секнало.

Днес отборът му, облечен в черно-бели екипи, изигра първата си официална среща с тима на училище „Пенчо Славейков“ на откриването на новата спортната площадка на улица „Крайна“, изградена от шведската фирма Хъгс, с която Община Пловдив има договор за изграждане на детски площадки.  Игрището е с размери 18 на 38, има очертания за футбол на малки и големи врати, както и баскетболни кошове, монтирано е осветление. Предстои да се изградят места за публиката.

Идеята е да може да се привлекат повече деца към спорт от тази част на града. „Помните, че през годините са излизали изключително много талантливи футболисти, спортисти, боксьори, борци…, включително и от Сверен, така че и тези деца да могат да се реализират. Ще говорим и с футболните клубове и вярвам, че те ще бъдат склонни да проявят една социална отговорност от тяхна страна – от време на време да провеждат и тренировки в квартала, конкретно на този терен. Смятам, че през последните 30 години някак си обърнахме малко гръб към възможностите на подрастващите в тези райони на Пловдив. Защо да не излезе и някой талант от там, който да играе в А група,“ коментира кметът Иван Тотев и пожела успех на треньора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина