АктуалноГласовеМненияНовини

След едномесечно прекъсване Радио Пловдив подновява публикациите си в сайта

Седмица след протестното отворено писмо на колегите е проведена среща с и.д. генералния директор и УС на БНР

„Let It Be!“ ще продължи да звучи на всеки час, докато обещанията не станат факт

Колеги от БНР – София подкрепиха протеста на Радио Пловдив срещу недостатъчното финансиране на програмата и полученото в края на миналата година най- ниско в системата ДМС

Интернет страницата на Радио Пловдив от днес отново започна да обновява съдържанието, след като близо месец на нея не бяха качвани публикации в знак на протест. Исканията на журналистите и техническия екип не са изпълнени, но вече са проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР.

Припомняме, че на 19 декември 2019-а година екипът на радиото под тепетата спря да захранва електронното издание с новини, репортажи и интервюта, а това не направи впечатление на ръководството на БНР няколко седмици. На 9 януари тази година, след множество запитвания от страна на слушатели, читатели и колеги, екипът на Радио Пловдив се видя принуден да публикува Отворено писмо, за да осветли ситуацията за питащите.

Можете да си припомните казуса ТУК.

На Антоновден екипът излиза с Отворено писмо -2. От него става ясно, че седмица след първото е проведена среща с и.д. генералния директор и УС на БНР, няма постигнато съгласие и „Let It Be!“ ще продължи да звучи на всеки час, докато обещанията не станат факт.

Ето пълният текст:

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата!

Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР!

След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит да бъдат решени.

На този етап гаранции за това няма!

Това е причината в ефира на Радио Пловдив да продължи да звучи „Let It Be!“ на всеки час, докато обещанията не станат факт.

С уважение към собствения си труд и към нашата аудитория Общото събрание на Радио Пловдив реши да поднови актуалните публикации на сайта, като във всяка от тях ще напомняме нашите искания.

Този знак на добра воля, не означава, че се отказваме от това, за което настояхме в Отвореното писмо и Декларацията!

Напротив!

Исканията ни са на масата на УС и на новия генерален директор, който ще бъде избран на 22 януари.

От техните действия зависи дали от символичен протестът ни ще стане ефективен!“

По-късно през деня колеги от БНР – София подкрепиха протеста на Радио Пловдив срещу недостатъчното финансиране на програмата и полученото в края на миналата година най- ниско в системата ДМС. В предаването „Преди всички“ бе прочетено второто отворено писмо на екипа на Радио Пловдив, в което се обяснява защо след един месец е възобновено публикуването на актуална информация и интервюта на сайта радиото.

В интервю за „Хоризонт“ Неда Велкова разказа, че представители на ръководството на Радио Пловдив и на протестиращите са имали среща с и.д. генералния директор и УС на БНР във вторник /14. 01. 2020г/, но ангажименти не са били поети, тъй като няма титуляр на поста.

Проблемите са трупани през годините и до момента екипът на Радио Пловдив няма отговори на въпросите как се финансира БНР като цяло и отделните му национални и регионални програми. Оказа се, че тази година сме работили повече, но допълнителното материално стимулиране, което получихме, беше най-мизерното в системата на БНР и то при изпълнен рекламен план. 

По време на разговорите бяхме призовани да възобновим публикациите на сайта и Общото събрание на радиото се съобрази с това, защото на практика ние няма с кого да преговаряме. От избора на новия генерален директор, концепция и визия за развитието му на БНР, националните и регионални програми ще зависят и бъдещите ни действия. Факт е, че получихме отговори на първото ни отворено писмо и декларацията, която го придружаваше от част от кандидатите за генерален директор, които обещават да разгледат нашия случай. 

Как ще продължат преговорите с новия директор зависи от него, но смятаме, че това трябва да е една от първите му задачи. А от резултатите на преговорите ще зависи какво решение за бъдещи действия ще вземе Общото събрание на Радио Пловдив.

След интервюто ѝ „Let It Be!“ прозвуча по „Хоризонт“ в подкрепа на Радио Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина