АктуалноБългарияГероите на деняГласовеМненияНовини

Папа Франциск към децата: Всички сме приятели!

240 деца са вперили взор в главата на Римокатолическата църква в храма „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски

Иво Дернев

Снимки: Владимир Янев

240 деца в специални празнични роби, в чисто бяло, са вперили взор в главата на Римокатолическата църква. Те, заедно със своите близки и родители – близо 750 души, са изпълнили катедралния храм в Раковски, където папа Франциск дава първо причастие на малчуганите.

В Раковски е дошъл специално Сирас Заки, който е бежанец от Сирия. Неговата дъщеричка Шади ще получи първо причастие днес от папа Франциск. Развълнуваният баща сподели, че иска думите на Светия отец за мир навсякъде по света да се сбъднат.

Няколко хиляди души на площада и по близките улици гледат церемонията на видеоекрани навън, така че да виждат и чуват словата на папата.

Светият отец се обърна към децата с апел да запомнят, че всички хора са приятели , като наблегна на „всички“ и „приятели“, а не врагове. Папа Франциск подчерта за прояви на любов и разбирателство между хората.

„Щастлив съм да приветствам децата за Първо Причастие, както и техните родители, близки и приятели. На всички отправям хубавия поздрав, който звучи и във Вашата страна в това Великденско време: „Христос Воскресе!“

Вие, скъпи деца, сте дошли тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който, сигурен съм, няма никога да забравите.

Скъпи деца, щастлив съм, че споделям с Вас този важен момент, помагайки Ви да срещнете Исус. Изживявайте наистина един ден на приятелство, на радост, на братство и на близост между Вас и с цялата Църква, която именно в Евхаристията изразява братското общение на своите чеда. Нашата лична карта е тази: Бог е наш Баща, Исус е наш Брат, Църквата е нашето семейство, ние сме братя, нашият закон е любовта.

Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата

Запомнете: днес е Първото Причастие, не последното, помнеге, че Исус Ви чака винаги. Затова ви пожалавам днес да е началото на Причастия, за да бъде винаги, както днес празнично сърцето ви, изпълнено с радост и най- вече благодарност.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина