АктуалноГрадътНовини

Обновяват и разширяват детска ясла в центъра с евросредства

Две нови групи ще бъдат разкрити в ДЯ „Детски смях“

Таня Грозданова

С 1 600 000 лева се обновява и разширява детска ясла „Детски смях“ в централната градска част на Пловдив. Средствата са по проект „Образователна инфраструктура“ по ОП „Региони в растеж“, който са на обща стойност близо 16 млн.лв. безвъзмездна помощ и 2 152 554 лева е собственият принос от общинската хазна. Работата в яслата започна днес със символична първа копка в двора на детското заведение, което се води на адрес ул.“Весела“ № 30. В копката се включи самият Вакрил Запрянов, като изпълнител на проекта, зам.-кметът на район „Централен“ Тошо Пашов и ресорният зам.-кмет на Пловдив Димитър Кацарски.

„Ремонтните дейности предвиждат подмяна на вътрешните инсталации в сградата, смяна на дограма, ремонт на настилки, и енергийно обновяване на основната сграда. Ще бъде изграден и достъп хора в неравностойно положение,“ обяви Диляна Тодорова – ръководител на проекта.

В рамките на 5 месеца ще се ремонтира и източното крило на яслата, което през последните десет години е било отдадено под наем на организацията на слепоглухите в Пловдив. Там ще бъдат изградени още физкултурен салон, плувен басейн, музикална зала и помещения за две нови допълнителни групи.

„В момента при нас се обучават 80 деца. След приключване на проекта ще има разкрити още 32 места в две групи,“ обяви директорката „Детски смях“ Калинка Иванова.

Тя увери, че строителните дейности няма да пречат на децата, защото за взети всички необходими мерки за целта.

Припомняме, че разширяването на детска ясла е част от големия проект за обновяване на образователната инфраструктура в Пловдив, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Целта е да се подобрят условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в Пловдив.

Другите обекти в проекта са детска градина „Перуника“ и двете сгради на училище „Любен Каравелов“, по тях вече се работи. Предстои да стартират строителните дейности още в детска градина „Снежанка.“ Разположението на повечето обекти в територия с етническо разнообразие ще улесни достъпа до образование на деца от ромски произход и впоследствие ще подпомогне тяхната социална и икономическа интеграция.

Последният обект, който ще бъде финансиран от тези приблизително 16 млн.лв. е нова ясла на ул.“Богомил“. Там още не е обявена процедурата и няма избран изпълнител, уточни Диляна Тодорова.

Периодът за реализация на всички дейности по проекта е 30  месеца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина