АктуалноИзпод тепетоКултураМненияНовини

Мозайките на Филипопол зашеметяват с великолепието и богатството си (СНИМКИ)

Те са истински шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения

Вирниопашко или Кръшната: Коя е твоята птица?

В Античния свят птиците били на особена почит. В градините на видни граждани на Древен Филипопол свободно прехвърчали папагали и се разхождали токачки, фазани и зеленоглави патици, но само в дворовете на най-знатните напето пристъпвали пауни. Паунът символизирал безсмъртието на душата и вероятно затова негови изображения откриваме в един от най-големите храмове от късноримската епоха – Епископската базилика на Филипопол.

С всяка находка, която изниква изпод градовете ни, научаваме повече за Античността и за вкусовете и вярванията на древните. В този смисъл Епископската базилика и нейните мозайки, датиращи от 4 – 6 век, са не само находка, а непресъхващ извор на информация, който обещава да обогати представите ни за този свят. Базиликата е най-големият раннохристиянски храм, открит в България, и вероятно сред първите построени след легализирането на християнството в Римската империя през 313 г.

За четири години реставрационна дейност, с помощта на професионалисти и стотици доброволци, са разкрити над 2 000 квадратни метра мозайки, някога украсявали пода на базиликата. Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента.

Кой е бил епископът? И защо именно птици украсяват храма? Колко голяма е била християнската общност на Филипопол през 4 – 6 век? И защо само в този град съществувал глагол, значещ „правя мозайки“? Била ли е Базиликата средище на епископи отцепници? Кои са хората, чиито тленни останки са намерени в района на Базиликата? Кога точно е била построена и кога разрушена тя?

Отговори на някои от въпросите ще получим догодина – с откриването на новия дом на базиликата, който ще бъде построен благодарение на общите усилия на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и десетките изследователи, работили по нейното разкриване и изучаване. Културният комплекс на Базиликата ще отвори врати в годината на Пловдив – когато древният град е Европейска столица на културата и храмът има реален шанс да се превърне в атракцията на годината. Виртуална реалност и интерактивни експонати ще потопят посетителите в историята на Пловдив от 4 – 6 век. Дори най-малките ще могат да общуват с историята благодарение на щедро дарение за изграждането на тематична детска зона от енергийната компания EVN.

За да продължат бъдещите поколения да се наслаждават на този шедьовър на античното изкуство, а изследователи да търсят отговори на многото въпроси, Базиликата има нужда от своите покровители – представители на бизнеса и граждани. През септември тази година представители на бизнеса от Пловдив създадоха фондация „Приятели на Базиликата“, чиято първа дарителска кампания се нарича „Подари си птица“. Тя цели дългосрочно да подпомогне дейността на Епископската базилика на Филипопол. Как да се включите в кампанията и да помогнете на Кокетната, Пъстроризница, Всезнаещия и Бъбривите да разкажат своята вълнуваща история, научете на сайта на Базиликата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина