АктуалноБългарияИзпод тепетоМненияФотогалерия

Кудоглу се завърна в Тютюневия град (ГАЛЕРИЯ)

Изложбата „Дим. Истории за тютюна” даде официалния старт на празненствата за ЕСК

Кметът: В момента всички ние заедно пишем историята

Иво Дернев

Димитър Кудоглу се завърна в Тютюневия град за старта на Пловдив- Европейска столица на културата. Портретът на индустриалеца, оставил гигантски следи в историята на града ни, е един от най-важните акценти в мащабната мултижанрова изложба  „Дим. Истории за тютюна”, която бе открита тази вечер в СКЛАД и с която официално стартираха празненствата за ЕСК 2019.

Много пловдивчани, българи от цялата страна и гости от чужбина разгледаха изключителната експозиция, подредена в общо четири зали на два етажа в бившия тютюнев склад, в който се помещава фондация „Пловдив 2019”.

Публиката обу налъми и потрака с тях, както са правили тютюноработниците в миналото. Помириса истински тютюн от низовете върху автентичната сушилнята. Любува се на невероятния дизайн на цигарените кутии и табакери от началото на миналия век. Изучава историята на идването на тютюна в Европа и конкретно в България. Влезе дълбоко в политическите истории около това така важно растение. Научи нещо повече за първата стачка по времето на комунизма. И завърши културата на тютюна, пловдивската бохема,  съвременното изкуството и забраните в съвременното общество.

Изключително благодарен на фондацията съм за идеята с какво точно да стартираме уикенда по откриването на ЕСК. Тютюнът е изключително важно растения за нашия град. Пловдив нямаше да изглежда така, ако го нямаше тютюна. Всичко след Освобождението в Пловдив е свързано с него. Влияел е в градоустройството, в икономиката, в историята на града. Затова съм изключително щастлив, че именно тук, в Тютюневия град, можем да разкажем тази история, която е част от историята на нашия град. За мен е много важно, че в изложбата място е намерила и първата стачка в България след 44-та година. Пожелавам на всички една много вълнуваща година. В момента ние пишем историята, каза кметът Иван Тотев.

Тук се вижда и усеща тази специфична дуалност и двузначност на тютюна- от една страна той е отрова, но от друга е удоволствие. Това постоянно противопоставяне на едното и другото е пронизало цялата изложба. От възхода на едни, до социалните бунтове на други. От писателското кафене, до живота на село. Всички тези неща можете да ги видите в изложбата. Но си отделете време, каза на множеството посетители кураторът Весела Ножарова.

Събитието бе отразено от куп големи европейски медии, сред които Евронюз.

„Дим. Истории за тютюна” може да се разгледа в следващите три месеца. Не пропускайте изложбата, изключителна е.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина