АктуалноИзпод тепетоМненияНовиниСъдТемида

Кастрационната програма на Община Пловдив е блокирана заради конфикуваните питбули

И скоро няма да тръгне отново, твърдят от неправителствената организация „Право на живот“

Причината – съдът се бави с мотивите по присъдата на организаторите на нелегални кучешки боеве

Казусът е даден на Инспектората към Висшия съдебния съвет

Таня Грозданова

Програмата на Община Пловдив за овладяване на популацията на бездомните животни е блокирана в частта ѝ за кастриране на бездомни кучета. За това алармираха в редакцията на Под тепето от неправителствената организация „Право на живот по закон“*. Тяхната мисия е активна и ефективна защита на правата на хората и животните. Представителят на сдружението с нестопанска цел за Пловдив Георги Ташев твърди, че на практика кастрирането не работи, откакто питбулите – веществени доказателства са настанени на отговорно пазене и отглеждане в Общинския приют под тепетата.

Припомняме, че през октомври 2016-а година в промишлената зона на р-н Северен бе разкрита арената за незаконни битки между питбули. Прокуратурата повдигна обвинения на Иван Иванов и брат му Константин, като организатори на кучешките боеве със залагания.

В края на този месец ще се навършат две години  откакто  Зооветеринарният комплекс на Пазарджишко шосе внезапно отесня заради настанените над 40 конфискувани питбула по заповед на съда. Персоналът на ОП-то ги настани в помещението, в което преди се извършваха кастрациите по общинската програма. Така всички клетки в него са заети и на практика  кучетата, които трябва да бъдат кастрирани, няма къде да им бъде извършена операцията, нито къде да останат под наблюдение за следоперативния период, разказва Георги Ташев.

„Това е една от дейностите, с които се занимава НПО-то и така и моята работа е прекъсната. Фактически няма къде да заведа улично куче, което не е маркирано, за да бъде кастрирано по общинската програма. И причината за това се корени не в работата на Приюта, а в отнемането му на възможността да работи, заради мудността на съдебната система,“ разказва той.

Припомняме, че в началото на април 2018-а Районен съд – Пловдив произнесе условни присъди за организаторите на кучешката бойна арена Иван и Константин, но 6 месеца по-късно все още не е написал мотивите по нея.

От „Право на живот по закон“ поискали среща с ръководството на Районен съд – Пловдив, за да получат отговор на въпроса, защо се бавят мотивите по присъдата, които по закон трябва да излязат в срок от един месец след произнасяне на съда.

Срещата на г-н Георги Ташев и  съдия Милена Георгиева, заместник –  председател на Наказателното отделение на Районен съд – Пловдив се състоя миналата седмица в четвъртък, само ден след като Под тепето повдигна отново темата за съдбата на конфискуваните животни. Отговорите, които Ташев е получил, некак не са удовлетворяващи.

По думите му, съдия Георгиева оправдала закъснението с намаления числен състав на магистратите – били 32-ма, вместо над 50**. Станало ясно, че съдът не се ангажира със срок. На въпроса кога, отговорът бил „работим, искаме да ги изпипаме“.

Пред репортера ни от „Право на живот по закон“ споделиха още, че за решаване на проблема с липсата на място за работа по общинската програма за кастрация, от съда препоръчали общината да разшири приюта.

Очаквайте продължение.


*СНЦ „Право на живот по закон“ е неправителствена организация, която има за цел да обединява усилията на своите членове и съмишленици за популяризиране на дейстостта на приютите за безстопанствени животни, зоомагазини, зоокътове и паркове. Стремежът им е към създаване на устойчиви и ползотворни връзки със сродни международни организации, като развиват и насърчават културно-приложна дейност и инициативи, свързани с популяризиране на хуманно отношение към животните според Закона за защита на животните и наредбите към него.

**Според сайта на Районен съд – Пловдив, щатната численост на персонала там е общо 222 души. От тях: 58 магистрати; 10 държавни съдебни изпълнители; 10 съдии по вписвания; 144 съдебни служители. Като информацията е към месец декември 2015 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина