АктуалноМненияНовиниПод ножа

Задържаните роми от Войводиново атакували военния Валентин Димов в гръб

Красимир Каракачанов: Нападателите са го удряли предимно в главата

Ген. Матеев: В естествена ситуация няма как тези хлапета да набият един военнослужещ от Българската армия, камо ли от специалните сили

Иво Дернев

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посети Войводиново днес, след като в селото назря етническо напрежение. То бе предизвикано от побой, който двама души от ромската махала нанесоха на 33-годишния военнослужещ Валентин Димов заради отправена от него реплика, че се движат по пътното платно и създават предпоставки за инцидент.  Вчера в селото местни хора се вдигнаха на протест срещу ромското насилие, а днес на място дойде и вицепремиерът, за да заговори за цялостна програма, свързана с етническото малцинство.

Преди това Каракачанов посети в болницата пострадалия военен. Валентин Димов е настанен в частна клиника в Пловдив с множество лицеви травми.

„Нападателите са го удряли предимно в главата. Може да се каже, че става въпрос за средна телесна повреда. Настанен е в частна болница и състоянието му е добро. Утре ще бъде опериран и няколко дни след това ще бъде изписан”, информира журналистите за състоянието на бития Каракачанов.

Началникът на пострадалия военен бригаден генерал Явор Матеев уточни, че Валентин Димов е ефрейтор с 12-годишен стаж. От бойно формирование, разузнавач-парашутист е. За службата си и в страната и при операции зад граница е получавал множество награди. Не видях никъде да има наказание в кадровото му дело. Напротив-само поощрения и награди до този момент. Изпълнителен, трудолюбив, скромен военнослужещ, каза за подчинения си ген. Матеев.

Той определи инцидента като много неприятен и заяви, че нападателите са действали професионално. Военнослужещият е изненадан в гръб. Неговото яке е използвано така, че главата и ръцете му да бъдат вързани. Удрян е по най-зверския начин в ситуация, в която той по никакъв начин не е бил агресивен към тези граждани. Иначе в естествена ситуация няма как тези хлапета да набият един военнослужещ от Българската армия, камо ли от специалните сили, подчерта бригаден генерал Матеев.

Министърът на отбраната се срещна с кмета на Войводиново, с кмета на община Марица и с областния директор на полицията, за да бъдат обсъдени мерките за справяне със ситуацията във Войводиново. Каракачанов обаче иска и пълна проверка на ситуацията в ромската махала в селото.

„Интересува ме колко от тези хора са регистрирани тук. Какво е състоянието на жилищния фонд, който ползват. Ако има незаконни постройки, какви мерки се предприемат? Има ли пришълци?”, допълни вицепремиерът.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина