ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив

Актуално Градът Изпод тепето

 „Евмолпия“ ще гарантира развитието и сигурността на захранване за източната и централна част на Пловдив

Изграждането на едно от най-модерните енергийни съоръжения в България – електрическа подстанция „Евмолпия“. Проектът е на  „Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN България, а инвестицията ще е 11,6 милиона лева.

Символичната първа копка на съоръжението, което ще осигури необходимия енергиен капацитет за развитието на източната и централна част на Пловдив, беше дадена от Робърт Дик, регионален мениджър на EVN за България, Карл Денк, председател на Съвета на директорите на ЕР Юг, Иван Тотев, кмет на община Пловдив, Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия и Здравко Димитров, областен управител на област Пловдив.

„Инвестицията в подстанцията е само част от планираните за следващите няколко години инвестиции, които възлизат на 40 млн. лв. Те включват освен подстанция „Евмолпия“, също и нов диспечерски център, нови котли в EVN Топлофикация и сгради. За EVN е важно като дългосрочен инвеститор да може да подсигури енергийното, а оттам и икономическото развитие на Пловдив и на останалите области, които обслужва.“, заяви Робърт Дик

С новия проект на EVN България инвестициите на компанията за района на Пловдив от 2005 г. досега надминават половин милиард лева. Първоначално инсталираната мощност на новата подстанция е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Тя ще бъде изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията ще бъде директно от страна на диспечерския център на EVN чрез телемеханика подобно на подстанция „Царацово“.

Подстанция „Евмолпия“ ще бъде втората изцяло новоизградена подстанция на EVN в Пловдив със срок на откриване 2020 г. Първата такава подстанция на EVN беше изградена през 2011 г. в района на село Царацово до входа на магистрала Тракия към Пловдив. Тя стана основен фактор за отварянето на нови производства и работни места поради възможността за присъединяване и сигурност на мрежата.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив

  1. Колко сгради се построиха в последно време в райони на Пловдив където има развита мрежа за централно отопление от ТЕЦ И КОЛКО ОТ ТЯХ СА С ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ? Отговор е ясен НУЛА! Ко са праят на умрели лисици? Що не стимулират строителните предприемачи да правят сгради с централно отопление???Иначе много Милев за чистия въздух!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.