АктуалноБългарияВашите писмаГероите на деняГрадътНовини

Деца спасяват малко коте от река Марица (СНИМКИ)

Помощ от никъде

Не искаме да правим някакви сензации, просто отчаяно търсим човек, който да слезе долу, молят те

Соня Попова

Тийнейджър от крайречния квартал Мараша в центъра на Пловдив потърси екипа на Под тепето с апел за помощ. Кристиан Зефов чул жалното мяукане, минавайки по моста още снощи. После се върнал с приятел, за да се увери. Огледали мястото, преценили ситуацията и се убедили, че те няма как да стигнат до там. Котето е в средата на реката, под моста на бул. „Руски“, някъде между храстите. От тогава до днес търсят начин да спасят беззащитното животно. Дори са му намерили стопанка, тя също довела приятели на помощ, но до него може да се стигне само с плуване, или алпинист да се спусне с въже от моста.

„Въпреки че изгубих надежда вече, все пак ще ви пиша. Няма ли кой в този град да се отзове на моста на Герджика и да спасим малко коте, което вероятно е хвърлено там от някой изрод, не се знае кога?“

Младежите звънели на Спешния номер 112, но от там им обяснили, че не е тяхна работа.Посъветвали ги да се свържат с месната пожарна, с ясното съзнание, че за сигнал спасителите трябва да получат повикване имено от тях. Прехвърлили ги няколко пъти, но без резултат. Накрая им обяснили, че операторите от 112 сами преценяват сигналите спрямо риска, моментната натовареност и свободните екипи.

„Ако ние пуснем въже първо – е опасно, второ – ще дойде полиция и няма и да ни чуят. Младежи сме все пак… Котето не се знае колко още ще издържи там, може и да е въпрос на часове. Не искам да правим някакви сензации, просто отчаяно търсим човек който да слезе долу!“

В търсене на варианти се свързали дори чрез социалната мрежа с Доброволно формирование „Пловдив 112“. Дежурните доброволци  днес обаче осигуряват мероприятие извън града,  освен това за акция им трябва заповед на кмета Иван Тотев, тъй като са под негово ръководство.

„Свърза се с мен човек от екипа на ДФ„Пловдив 112“, почаках го, провери, но каза, че в момента нямало свободен човек. Взе номера на телефона ми, ако има свободен алпинист или друг способен,“ разказва Кристиан за опитите си да намери помощ.

Момчетата признават, че от няколко места приятелски им обяснили как реално няма начин да им се помогне.

„Нямаме късмет явно… Най-вече котето няма, де… Не знам, кофти, но няма какво да се направи явно… В крайна сметка – да малко коте е. На никой няма да му повлияе на живота ще оцелее ли или не, обаче след като съм го видял, не можех да не опитам! Все пак беше там и беше живо… и все още е. Бяхме преди малко там, към 17 часа днес, но не се знае до кога…“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Екипът на Под тепето благодари на всички, които бяха съпричастни със съдбата на малкото коте! Ще продължим да вярваме, че ЗАЕДНО можем да правим делниците по-добри. Вие сте уникални!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина