АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Ден на майстора празнува Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Устабашията връчи свидетелствата на седем нови майстори

Таня Грозданова

Снимки: Владимир Янев

Етнографския музей в Пловдив бе домакин на традиционния празник за Деня на майстора. Отколе народът ни смята Свети Спиридон за покровител на занаятчийте. На 12 декември Българската православна църква отдава почит на Св. Спиридон – един от великите светители и чудотворци на IV век, в същото време имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария.

Организаторите на тържеството в Куюмджиевата къща в Стария град са Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив. В двора на музея бе възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането – обредът въвеждане в майсторско звание.

Тази година кандидатите за майстори бяха 9 на брой. Петима от тях ножари – Ивелин Вощански, Калин Метов, Веселин Йорданов, Галин Гочев и Кирил Митрашков. Две майсторки получиха свидетелства за художествено плетиво – Жанна Стефанова, Добринка Гърдева. Две бяха и майсторките на художествени тъкани – Светлана Петрова и Мария Минкова – Джурова. Свидетелствата им бяха връчени от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

На тържеството бе повишен и един млад бъдещ кожар, който е напреднал в обучението си и бе произведен от чирак в калфа – Костадин Георгиев.

Лично устабашията, най-старият и почитан майстор, извика кандидатите един по един, като за всеки каза добра дума и държа напътствена реч. По традиция младите получиха и по един шамар зад врата с пожеланието : „Стани като мен!“.

Произведенията, излезли от сръчните ръце на новите майстори са изложени в Етнографския музей, за да покажат на всички, че са заслужили званията си.

По-рано през деня майсторите на народни художествени занаяти преминаха с пъстро шествие по уличките на Старинен Пловдив до храм „Света Петка“, където бе отслужена празнична литургия за здраве и късмет. Шествието се води от най-възрастния и най-младия майстори, първият носи иконата на светеца покровител, а зад тях винаги има музика.

Денят завършва с празнично угощение, където майстори, калфи и чираци сядат на обща трапеза и се веселят. Според традицията в чест на светеца покровител, еснафът е закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. На днешния ден празничния зиафет (угощение) бе даден от майстор Кирил Коликов, най-старият и почитан майстор, който тази година чества и личен юбилей – 70-тата си годишнина. Тя бе ознаменувана с голяма изложба и празник преди месеци в Етнографския музей. Освен с обща снимка за спомен, майстори, калфи и чираци седнаха на обща трапеза, за да се веселят както подобава.

Припомняме, че в навечерието на празника Регионална занаятчийска камара – Пловдив открива  Благотворителна, коледна изложба – базар на кукли, изработени и дарени от майсторите, участници в „Пленер кукли 2018”. Средствата ще бъдат дарени на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат, за закупуване на медицински консумативи, на лежащо болни деца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина