НАП отбелязва ръст на приходите с над 1,6 млрд. лв.

Живот Новини
Инфлация

До 30 юни приходната агенция събра повече от 14,9 милиарда данъци и осигуровки

Над 14,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през първата половина на 2022 година, което е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на НАП.

До края на юни приходите за централен бюджет са близо 8,2 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е почти 2,2 млрд. лв., 1,7 млрд. лв. е корпоративният данък и повече от 4 млрд. лв. ДДС.

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни надвишават близо 6,3 млрд. лв. в това число над 3,7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,6 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 920 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 38%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 8 на сто, а осигурителните вноски растат устойчиво с над 12 % спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

От приходната агенция в Пловдив също отбелязват ръст на приходите. Над 1,6 млрд. лева са общо постъпленията от началото на годината до края на юни, което е с близо 52 млн. лева повече спрямо същия период на 2021 г. Най-голям е ръстът при приходите от корпоративния данък – 29 на сто, което е с близо 46 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

„Отличните резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския подход от страна на НАП към бизнеса и гражданите, така и на тяхното добросъвестно поведение. Удовлетворени сме от факта, че за пореден път наблюдаваме увеличение на доброволното деклариране и плащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2022 г. ще надмине очакванията ни“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.