Историята на най-голямата езикова гимназия в страната

Актуално Живот Култура Новини
Английската гимназия в Пловдив

„Ние от Английската“ – филм на РТВЦ – Пловдив, проследява създаването и развитието на сегашната Езикова гимназия „Пловдив“, открита в града под тепетата през 1958 година

През 1958 година страната ни е зад Желязната завеса, а във втория по големина град в България се ражда  Смесена гимназия с преподаване на английски език. Днес тя носи името на древния и вечен град и за поредна година Английската гимназия е в ТОП 10 на матурите след 12-ти клас на национално ниво.

Очертава се на 16.07.2022 г от 19:00 часа хиляди хора по света да са залепени пред синия екран, тъй като Българската национална телевизия ще излъчи филма на РТВЦ-Пловдив „Ние от Английската“. Той е реализиран по есето на ученичката Рая Чакърова от 12 клас в ЕГ“ Пловдив“, с което тя печели първо място в конкурса на фондация „Стоил Куцев – Даскала“.

Ние от Английската“ проследява историята на най-голямата езикова гимназия в страната, открита в Пловдив през 1958 година като Смесена гимназия с преподаване на английски език.
Кое поражда необходимостта от такова училище в епохата на социализма, когато България е зад Желязната завеса и вратата към света е заключена? Възможно ли е повече от половин век да се сменят поколения учители и ученици, а духът на училището да остане същият във времето? Как традициите могат да бъдат така устойчиви и във въздуха да витае желанието за свободно мислене и знание?“
Това са само част от въпросите, на които отговаря авторската продукция на Регионалния телевизионен център в Пловдив, повдигна завесата пред Под тепето режисьорът на филма Пепа Кошишка.
Общественият интерес към „Ние от Английската“ е предварително гарантиран, тъй като от началото на своето създаване, та до сега в легендарното училище действа принципът „предай нататък“. Затова и гимназията впечатлява с големия брой значими личности от различни поколения, които играят ключови роли във всички важни сфери на обществения живот в Пловдив и България.
Любопитен факт е, че в част от своята история ЕГ “Пловдив“ обитава сградата на Духовната семинария, послужила и за автентичен декор на любимия български филм на няколко поколения „Вчера“.

„Ние от Английската“, 16.07.2022, 19:00 часа, БНТ 1
Сценарист: Златка Далчева
Отговорен оператор и дрон: Антон Марчев
Втори оператор: Стоян Атанасов
Режисьор по монтажа: Петър Гичев
Режисьор: Пепа Кошишка
Продуцент: Камен Коларов.
Споделете ни във:

9 thoughts on “Историята на най-голямата езикова гимназия в страната

  1. Има ли видни десиденти, израстнали в Английската гимназия? Както например е д-р Тренчев за Френската в Стара Загора.

  2. Випуск 1984-88… Думите, с които за съжаление мога да обобщя всичко: Най-черните 4 години в живота ми… Не преувеличавам. Имам много да споделя, но засега предпочитам да остана анонимен.

  3. Английската беше създадена да бълва шпиони и кадри на ДС.Отврат комунистически.

  4. За съжаление духът не е същия. Имам преки наблюдения и от тогава и от сега. Тогава училището беше образцово и възпитаваше в добродетели сред които беше и чувствпто за скромност и обективна самооценка. А днешната гимназия парадира със самочувствие, но без особено покритие. Достатъчно е да разгледате остарелия и сайт. Учениците не се отличават с нищо в сравнение с връстниците си в повечето добри училища. Да не говорим, че голяма част са изявени почитатели на чалгата. Нищо общо с духа на гимназията преди години.

    1. Пълни глупости си написал/а. Това са напарени фалшиви фрази. Тогава обучението беше постно, старомодно и най-вече комунистическо. Особено с човек като Любо Манджата начело. Всемогъщи партийни секретари сред учители и ученици. Ежегодни маршировки във военен блок. Пълно извращение от днешна гледна точка, но на нас ни харесваше защото се запознавахме с момичета от другите гимназии. „Лиляната“ и „Яворов“ имаха женски блокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.