АктуалноЖивотКултураНовини

Кой празнува имен ден на 2 януари?

На този ден църквата почита Св. Силвестер. Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За над година негов скъп гост бил един източен епископ – Тимотей, пристигнал в Рим да благовествува на езичниците, които били голямо болшинство в този международен град, а християните били около 200 000. Евангелският проповедник спечелил много идолослужители за Христа и Църквата, но градският началник Тарквиний заловил епископ Тимотей и го затворил в тъмница. Три пъти го бичували, за да се отрече от християнската си вяра и понеже останал непреклонен, бил обезглавен.

Градоначалникът повикал Силвестър да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: „Нощес ще ти поискат душата“ (Лука 12:20) – и му заявил, че неговите заплахи няма да се сбъднат! Самонадеяният Тарквиний наредил да затворят Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги, но като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял. Силвестър бил освободен от затвора.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт, избран за Римски епископ и станал 35-и папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 г. Преименувал неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“, понеже в неделя Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал духовните си чеда. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

След много плодоносни труд, с който привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено починал в Господа. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата „Св. Прискила“ и неговата гробница е една от най-старите гробници на Вечния град.

На втори януари имен ден празнуват Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Пламен и Пламена, Гopан и Гopица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина