ЖивотКултураНовини

Кой има имен ден на 9 декември

Православната църква чества зачатие на Света Анна

Света Анна е сочена за майка на Дева Мария. В Празничният календар на БПЦ ѝ се посвещават няколко дати в годината: 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители – Св. Иоаким и Св. Анна; 25 юли, посветен на кончината на светицата или Успение на Света Анна (Лятна Света Анна) r 9 декември, когато честваме Зачатие на Света Анна (Зимна Света Анна).

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име – Анна.

Света Анна е потомка на Аароновия род, омъжена за Йоаким, който произхожда от Давидовия род. Те нямали дете, но Анна горещо помолила Бог да я дари с рожба. А той чул молитвата ѝ и изпратил ангел да извести, че е заченала. Родила се Мария – бъдещата Богородица.

С времето Света Анна се превръща в един от основните християнски символи на майчинството.

Традиции

Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Вярвания

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около селскостопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Суеверия

Според вярванията жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден

Празнуват:  Ана, Анна, Анка, Ани, Анета, Анелия, Янко и Янка.

Снимка: © Източник: iStock / Фрагмент от интериора на църквата „Св. Анна“ в Йерусалим, Израел. Света Анна често е изобразявана да обучава или да преподава Светите Писания на малката Мария.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина