Икономическите резултати от Нощ 2015: Всеки инвестиран лев във феста е донесъл 4 лв. приход на града

Живот

Представиха първо по рода си изследване на пазарните ефекти от културно събитие у нас

30 лева е средният разход на посетител на най-голямото събитие под тепетата

Всеки инвестиран лев в организацията на Нощта на музеите и галериите през 2015 е донесъл 4 лева приход в града. Това гласят резултатите от първия по рода си задълбочен анализ на икономическите ефекти от културно събитие у нас, направен специално за миналогодишния фестивал. Експертите от Фондация Бауерзак, Индъстри Уоч, екипите на Катедра Социология към ПУ и Фондация Отворени изкуства, представиха цифрите от проучването пред участници и партньори на Нощ 2015. А теса повече от оптимистични. Изследването доказва с факти, че културата може да помага за икономическото развитие, а в контекста на Пловдив 2019, това е изключително важно.

Методологията, която използвахме, е отворена за всеки, които иска да измери ефекта от своя продукт. Става въпрос на изследване на услуги, които нямат директен стопански характер. Методологията е приложима както за културен фестивал, за  градска среда и историческо наследство,  за спортни мероприятия, за събитие на НПО или социални проекти, обясни Георги Стоев от Индъстри Уоч. Основните партньори в изследването с помощта на 40 доброволци са изготвили анкетно допитване сред 958 души на терен, като проучването се е провело на два етапа- през Нощта и в един обикновен уикенд, за да се анализира разликата.

31 хиляди са уникалните посетители на Нощ на музеите и галериите, като в двете вечери посещенията са били общо 42 000. 32,4 % от тях са били на възраст между 18 и 24 години, като това е най-масовата част от публиката. За пример- едва 6,4 процента от посетителите са били на възраст над 51 години. Данните за образователния статус на гостите на събитията сочат, че близо 50 от тях са висшисти. 21 процента са дошлите специално от друг град за Нощта, като в изследването не попадат чужденците, както и случайно попадналите под тепетата жители на друго населено място в страната.

36 процента от анкетираните посетители казват, че са или ще похарчат до 20 лева в рамките на фестивала. Средната сума за разходи на човек за цялата Нощ е 30 лв., в това число 21 лева за храни и напитки. Така приходите за града във фестивалния уикенд стават 930 000 лв. При съпоставка с влизащите в икономиката при обикновени събота и неделя 147 хиляди лева, каквито са данните от проведената паралелна анкета, чистият икономически ефект за Пловдив от културния маратон е 783 хиляди лева, при общи разходи за организирането на събитието на стойност 195 000 лв.

В обобщаването на резултатите трябва да се има в предвид и факторът „Дъжд”, тъй като едната вечер от фестивала бе буквално удавена. От това обаче не се оплакаха гостите на представянето на анализа, които не скриха бляскавите си оценки и към инициаторите на изследването, и към организаторите на най-голямото пловдивско културно събитие. Най-важното за нас е, че всяка година имаме нова публика. Затова правим и нова продукция всяка Нощ, като залагаме на дългосрочни проекти, коментираха представителите на Етнографския музей. Ние сме най-отдалеченият музей, но най-печелившият, тъй като хората идват специално, за да ни видят и дори отделят допълнително средства за това. На практика ние сме единственото платено събитие в рамките на фестивала, тъй като публиката плаща, за да пътува до Крумово. Но хората идват специално, задържат се, каза Радка Банялиева от Музея на авиацията.

Операта не е музейно изкуство. Благодарение на Нощта ние излязохме на улицата и станахме разпознаваеми за младите хора, публика, към която се стремим, заяви директорът на пловдивската опера Нина Найденова. Доц. Кръстанова от Философско-историческия факултет към ПУ подчерта, че фестивалът е пример не само за икономически ползи, но и за децентрализацията си с това, че се разраства и разширява из все повече градски зони с всяка изминала година.  

Нощта има и друг ефект- да провокира партньорства. Това също има голяма стойност, допълни в създалата се дискусия зам.-кметът по култура Амелия Гешева, представител на основен партньор и спонсор на феста- Община Пловдив.

Никой не дава пари току така. Всички мечтаем да привличаме младите хора към изкуството и културата.  А резултатите от изследването ни казват точно това. А говорейки за конкретни икономически резултати- цифрите са достатъчно конкретни. Икономическият принос за града е 4 към 1, каза Нина Захариева, представител на другия голям спонсор на Нощта-  Фондация Америка за България. Тя похвали авторите на изследването и пожела методологията да стигне до повече организатори на културни събития и фестивали в цяла България.

Споделете ни във:

1 thought on “Икономическите резултати от Нощ 2015: Всеки инвестиран лев във феста е донесъл 4 лв. приход на града

  1. Ако експертите бяха приспаднали печалбата на организаторите, още по-голям ефект щяха да докажат…
    От друга страна този бюджет, който Общината дава за два дни събития е почти равен на едногодишната издръжка на Етнографския музей например…нещо хич няма съпоставимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.